Een van de uitgangspunten bij de ontwikkeling van Hart van Nootdorp is de realisatie van een intensief woningbouwprogramma.
Een van de uitgangspunten bij de ontwikkeling van Hart van Nootdorp is de realisatie van een intensief woningbouwprogramma.

“Ruimere woningen zijn levensloopbestendiger”

Alle raadsleden staan positief tegenover gevarieerd bouwen in het Hart van Nootdorp. Er is vooral behoefte aan betaalbare huur, - en koopwoningen. Tijdens de raadsvergadering over de gebiedsvisie Hart van Nootdorp, gaf wethouder Frank van Kuppeveld, aan dat er een tekort is aan woningen in diverse segmenten en vooral een tekort aan woningen voor starters en senioren, die door willen stromen.

Door Amel Bali

Ben Glaser (Eerlijk Alternatief) vindt dat doorstroming vanuit ruime eengezinswoningen nu wordt belemmerd door het geringe aanbod van ruime appartementen in de gemeente, terwijl er wel behoefte aan is. “Ouderen willen best verhuizen, maar dan wel naar een ruimer appartement.”

Motie Eerlijk Alternatief
Mede namens de fractie van Trots diende Glaser een motie in waarin hij het college verzoekt om in het woonprogramma de mogelijkheden te onderzoeken om qua vierkante meters ruimere appartementen op te nemen. Wethouder Van Kuppeveld geeft aan dat het college de mogelijkheid voor ruimere appartementen mee zal nemen in het woningbouwprogramma, dat later definitief zal worden vastgesteld. Er komt geen onderzoek naar de behoefte van ouderen voor een ruimer appartement in het Hart van Nootdorp. Wel komt er volgens de wethouden een mix van woningen waar behoefte aan is. Sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen nemen hier een belangrijke plek in.

Geen steun
Glaser is niet tevreden met het antwoord van de wethouder. Hij vindt het feit dat wethouder Van Kuppeveld aangeeft, de mogelijkheden tot ruimere woningen mee te nemen in het woonprogramma, een mager antwoord. “We komen straks met een woningbouwprogramma op basis van de gegevens die we al hebben over de behoefte aan de verschillende woningtypen”, zegt wethouder Van Kuppeveld. De wethouder voelt niets voor een uitgebreid onderzoek met een extern bureau. De meerderheid van de raadsleden vond het antwoord van de wethouder wél voldoende en hebben er vertrouwen in dat het college de juiste balans weet te vinden en er uiteindelijk gevarieerd gebouwd zal worden. Behalve door de mede-indiender, de fractie van TROTS, stemden Gemeentebelangen en de fractie van De PvdD in met de motie. De motie van Eerlijk Alternatief en TROTS kreeg niet genoeg steun van de raadsleden. De motie werd uiteindelijk verworpen.

De gebiedsvisie zorgt voor een integrale ontwikkeling waarmee het gebied midden in Nootdorp verandert naar een plek waar wordt gewoond. Een van de uitgangspunten bij de ontwikkeling van Hart van Nootdorp is de realisatie van een intensief woningbouwprogramma. De gebiedsvisie maakt dit mogelijk. In het kindcentrum komen drie groepsruimten voor opvang. Het programma wonen omvat ongeveer 100 woningen bestaande uit sociale woningen (minimaal 30%) en woningen voor de vrije sector. De nadruk van het woonprogramma ligt op de doelgroepen: kleine huishoudens van starters en ouderen, die willen doorstromen.