John vond zijn Ineke bij de 14/15-jarigen in Pijnacker.
John vond zijn Ineke bij de 14/15-jarigen in Pijnacker.

John Vollebregt: Berkelaar die ook in Pijnacker volop actief is

We ontmoeten John Vollebregt in het kader van een artikeltje voor het jubileumboek van de IJsvereniging Pijnacker. Die bestaat 125 jaar. Is opgericht na de strenge winter van 1895 toen ook in Nootdorp en Delfgauw een ijsvereniging werd opgericht. 2020 is dus een echt ijsclubjubileumjaar in Pijnacker-Nootdorp.

John is bij de IJsvereniging Pijnacker betrokken als trainer/begeleider van De Specials. Dat zijn speciale schaatsers en speciale mensen. Een van die bijzondere mensen is zijn 31-jarige neefje Jelle Koot. Zijn vader Joop Koot was de oprichter van De Specials, met de bedoeling dat ook kinderen en volwassenen met een bepaalde beperking toch konden leren schaatsen en lekker genieten van het gladde ijs van De Uithof.

Specials
Door corona is het even pas op de plaats maken voor De Specials maar ze willen toch graag zo snel mogelijk weer lekker schaatsen. Jelle Koot vertelt dat hij schaatsen nog leuker vindt dan zwemmen.
Toen Jelle zijn eigen vader Joop overleed, is John Vollebregt steeds meer de vervangende vader geworden van Jelle die hij als zijn eigen zoon beschouwt. Jelle werkt ook twee dagen in het bedrijf van John en Ineke Vollebregt.

Dat is Vollebregt Aanhangwagens aan de Noordeindseweg in Berkel en Rodenrijs. John vertelt dat Jelle zich heel goed heeft ontwikkeld en dat hij best heel wat verschillende klusjes – ook technisch werk – kan verrichten. Jelle werkt ook nog een dag bij VanderHelm Bedrijven en twee dagen bij Poortwerk. Bij oom John – echtgenote Ineke is de zus van Jelles moeder Marijke - vindt hij het natuurlijk het leukste.

Berkelaar
John is een geboren en getogen Berkelaar. “Ik ben een zoon van Koos Vollebregt van de Noordeindseweg in Berkel en van Annie van Steenderen uit Rodenrijs. Mijn ouders kregen vijf kinderen en ik ben de tweede. Mijn hele leven woon en werk ik al aan de Noordeindseweg. Mijn vader had een machinehandel en Ineke en ik zijn met Vollebregt Aanhangwagens begonnen dat gaat al heel veel jaren heel lekker. We verkopen en verhuren nieuwe en gebruikte aanhangwagens. We doen onderhoud en reparatie. En we knappen ook bestaande aanhangwagens op. Ons product is heel veelzijdig. Met alles wat achter een auto met trekhaak kan, houden wij ons bezig. Gewone aanhangers, paardentrailers, boottrailers; je kunt het zo gek niet bedenken. “

Allerlei mensen
Wat vind jij het mooie van dit werk en dit product? “Het mooie vind ik dat je met allerhande verschillende mensen te maken krijgt. Van een keurig dametje uit Wassenaar tot een grove boer en stadsjongens die van onder tot boven onder de tattoos zitten. Iedereen is bij ons welkom en zelf maak ik geen onderscheid tussen mensen. Het is juist heel grappig hoe totaal verschillend mensen kunnen zijn en kunnen reageren. Dat houdt het vak zo afwisselend. De een wil dit en de ander dat. Dat we zo veel verschillende mensen over de vloer krijgen, komt vooral ook door de diversiteit van ons product. Mensen kunnen voor de meest uiteenlopende doeleinden tijdelijk of permanent een aanhanger nodig hebben. Het allermooiste vind de handel. Van nature ben ik wel echt een handelaar. Ik zie overal wel handel in. Ze zeggen wel eens tegen mij dat ik nog in staat ben om in de woestijn een kuub zand te verkopen. Lekker stoeien over de prijs en er uiteindelijk met elkaar op een goeie manier uit komen; dat is en blijft gewoon ontzettend leuk om te doen.”
Heeft jullie werk en bedrijf nog onder de coronatijd te lijden gehad? “Als ik eerlijk ben niet. De eerste maanden waren best lastig maar toen hebben we ook besloten om even te stoppen met de verhuur van aanhangwagens. We hebben de hele organisatie een beetje strakker gemaakt en we besloten om op zaterdag gesloten te blijven. Dat bevalt eigenlijk best goed.

Ineke
Ineke werkt ook volop mee in het bedrijf? “Ja zij doet vanuit huis heel veel administratie- en organisatiewerk. En haar zus Marijke, mijn schoonzus dus, is ook nauw bij de organisatie en de financiële kant van het bedrijf betrokken. Dat werkt heel leuk. Verder heb ik met Jelle er bij drie monteurs. De andere twee zijn Aad en Mario. Het succes van de zaak is denk ik vooral onze laagdrempeligheid, onze inzet en onze service. We proberen iedere klant altijd zo snel en goed mogelijk van dienst te zijn.”

Leren kennen
Hoe hebben Ineke en jij elkaar leren kennen en hoe lang kennen jullie elkaar al? “We kennen elkaar een kleine 45 jaar. Zelf ben ik deze zomer zestig geworden en Ineke is 59. We hebben elkaar ontmoet bij de 14/15-jarigen. Dat was een soos voor tiener bij het Parochiehuis in Pijnacker. Iedereen uit de regio kwam daar naar toe. Ineke was veertien en ik zestien. Het was vrij snel raak en het is nog raak.”
Jij bent eigenlijk altijd energiek en positief. Heb je nooit eens een mindere dag? “Niet zo snel. Ik ben een positief ingesteld iemand. Natuurlijk heb je wel eens zorgen over hoe je iets binnen de gestelde tijd voor elkaar moet krijgen. Ik doe altijd wel heel erg mijn best om het voor elkaar te krijgen.”

Volgens mij ben je ook een heel sociaal iemand? “Dat denk ik wel. Ik ben wel een mensenmens. Daardoor ken ik ook ontzettend veel mensen. Ik vind het leuk om met familie en vrienden van alles te ondernemen. Ook qua sport ben ik wel iemand die het uiterste er uit haalt. Schaatsen, fietsen op de weg, mountainbiken snowboarden, surfen, waterskiën; ik doe het allemaal vol overgave en ik vind het heerlijk om te doen allemaal. Pas heb ik nog een cursus kytesurfen gedaan. Was heel leuk. Over een tijdje komt het vervolg. Het sporten zelf vind ik heel leuk maar ook de gezelligheid voor, tijdens en na afloop. Ik vind het ook heerlijk dat ik nog lekker fit ben met mijn zestig jaar.”

Hebben jullie kinderen die wellicht ooit het bedrijf kunnen voortzetten? “We hebben één dochter, Eva. Zij is 22 maar ik zie niet zo gauw gebeuren dat zij de zaak gaat overnemen. Hoe dat ooit zal gaan qua opvolging, weet ik echt niet. Voorlopig vind ik het allemaal nog te leuk en doe ik dit afwisselende werk met heel veel plezier. Juist ook omdat iedere dag anders is en je steeds heel veel leuke en bijzondere mensen ontmoet.”

Was aanhangwagenondernemer meteen je grote droom? “Nee dat is zo gelopen. Wat ik als kind wilde worden? Geen idee! Politie-agent of brandweerman misschien? O ja, helikopterpiloot, heb ik ooit aan gedacht. Het is anders gelopen maar het is helemaal goed zo. Het vrije leven van zelfstandig ondernemer bevalt me al heel lang heel goed.”

Wat vind jij het mooie aan dorpen als Berkel en Pijnacker? "Ik vind Berkel een topdorp maar in Pijnacker wonen ook heel veel geweldige mensen. Mijn vrouw komt er vandaan. Dorpen als Berkel en in iets mindere mate ook Pijnacker zijn dynamisch. Er gebeurt veel en de mensen willen er echt wat van maken. Ze houden van gezelligheid, van feest en van ontmoeting en daarnaast zijn ze bereid om hard te werken. Het wordt wel groot maar niet te groot. We hebben met z’n allen toch nog steeds goed de ruimte. En ondanks de groei is de mentaliteit nog steeds wel dorps. De meeste mensen hebben oog voor elkaar en proberen er samen iets leuks van te maken."

Blij
Waar word jij echt blij van? “Met een club vrienden lekker snowboarden in Oostenrijk. Daar word ik echt heel vrolijk van. Maar eigenlijk geniet ik van alles waar mensen er samen iets leuks van maken. Met De Specials lekker een uurtje schaatsen op De Uithof en die gasten zien genieten, dat maakt mij zelf ook heel blij.

Fietstocht
Wat zijn de dingen die je nog wilt doen in je leven? Welke landen wil je nog bezoeken en welke uitdagingen wil je nog aangaan?

“We hebben al heel veel gedaan maar er blijft altijd nog wel wat over om te doen. Voor 2021 hebben Ineke en ik het plan om vanuit Haarlem de fietstocht naar Santiago de Compostella te doen. Ineke heeft sinds kort een elektrische mountainbike en daar fietst ze heerlijk op. We willen daar volgend jaar een week of vier vijf voor uittrekken. Hopelijk lukt het gezien de corona.”

Kerst
Gaat de kerst nog wat worden? "Normaal vieren we de kerst en de jaarwisseling met de hele familie Van Koppen - de familie van Ineke dus - maar ik verwacht dat we de feestdagen dit jaar vooral met ons eigen clubje thuis moeten vieren. Het is jammer maar we moeten gewoon even pas op de plaats maken met die corona. Het is jammer want het is altijd ontzettend gezellig maar ja: wat niet gaat gaat niet. Wat 2021 brengt zien we wel. Hopelijk wordt dan alles weer een beetje zoals vanouds!” (SO)

Het begeleiden van De Specials heeft John overgenomen van Joop Koot, de vader van Jelle en Donna, die veel te jong overleed.
John met schoonzus Marijke, zus van Ineke. Ze zijn allebei dit jaar zestig geworden.