Snel vaccin verwacht

Vaccinatie speelt een sleutelrol in het onder controle krijgen van het coronavirus. Zodra de eerste vaccins zijn goedgekeurd, kan de vaccinatie in de eerste maanden van 2021 starten. Jaap van Delden, directeur van het coronavaccinatieprogramma van het RIVM: "Als zoveel mogelijk

mensen zich laten vaccineren, kunnen we de maatregelen afbouwen en stap voor stap terug naar het leven dat we gewend waren.”
Als er vaccins tegen het coronavirus zijn goedgekeurd, zijn er niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Daarom worden in de eerste fase kwetsbare ouderen en zorgmedewerkers gevaccineerd. Andere groepen komen daarna aan de beurt.

De vaccinatie is gratis en vrijwillig. Voor coronavaccins gelden dezelfde strenge eisen als voor andere vaccins. Veiligheid staat bovenaan. Wel gaan de ontwikkeling en beoordeling sneller dan gebruikelijk. Wereldwijd wordt er een enorme inspanning gepleegd, wordt veel kennis en expertise ingezet en zijn er vele mogelijke vaccinoplossingen waaraan tegelijk gewerkt wordt.