Natuurlijk Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving.
Natuurlijk Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving.

Natuurlijk Delfland praat over omgevingsvisie

Natuurlijk Delfland heeft deelgenomen aan het overleg over de Omgevingsvisie Pijnacker-Nootdorp. Samen met partnerorganisatie Vereniging voor Natuur- en Milieubescherming Pijnacker (NMP). Het uitgangspunt van Natuurlijk Delfland is ‘Samenleven met de natuur’. Het wordt tijd om waarde en de meting daarvan fundamenteel te heroverwegen.

Vanuit die kernvisie heeft Natuurlijk Delfland commentaar gegeven op de conceptvisie van de gemeente. Natuurlijk Delfland pleit voor een ruimtelijke ordening die uitgaat van natuurwaarden. Die meer gericht is op hoogwaardige werkgelegenheid in en rondom de tuinbouw. Met minder accent op massaproductie, massavolume en massale inzet van migranten (nu 75% van de banen in de tuinbouw). Hierdoor komt ruimte vrij voor natuur en woningbouw. Alleen op die manier kunnen de wensen uit de gemeentelijke Beleidsvisie ‘Natuur op de Kaart’, uit de ‘Lintenvisie’, voor meer groenblauwe dooradering, voor minder lichtassimilatie, voor betere lucht- en waterkwaliteit, voor meer natuurinclusief bouwen gerealiseerd worden. Natuurlijk Delfland steunt het gemeentelijke beleid voor substantiële energie- en andere verduurzaming bij inwoners en bedrijven en de overgang naar circulariteit. Echter voor windturbines is in de dichtbevolkte omgeving geen ruimte. Zie voor de gehele visie: knnv.nl/afdelingDelfland/pijnacker-nootdorp.

Natuurlijk Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving. Een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming. Via deze N’s komt men tot een duurzame en robuuste natuur. Door excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer worden deze doelen vorm gegeven. De activiteiten zijn in drie categorieën te verdelen: voor de gezelligheid, voor mensen die meer willen weten en voor specialisten. Dit alles rond onderwerpen van de natuur in de buurt.

Elk jaar kent een groot thema. In 2020 is het thema Natuurlijk bouwen. Iedere maand wordt gevraagd om naar één plantensoort of een dier uit te kijken. Natuurlijk Delfland voelt zich verantwoordelijk voor het Delflandse gebied, dat zich uitstrekt van de Noordzeekust tot aan de Rottemeren en tussen de A12 en de A20. Dit gebied bezit prachtige parken, cultuurlandschappen en natuurgebieden, ook particuliere tuinen worden steeds belangrijker voor de natuur.