Hoor de horeca

Maandag was er slecht nieuws te melden in Pijnacker-Nootdorp. Op Stanislas zijn afgelopen weekend 34 leerlingen en 11 docenten officieel coronabesmet verklaard. Een aantal dat nog wel eens zou kunnen oplopen, hoewel de school momenteel geen klassikaal onderwijs geeft.

Al langere tijd leeft de gedachte dat scholen wel eens een brandhaard kunnen zijn, iets dat eerder dit jaar onwaarschijnlijk werd geacht. De overheidsmaatregelen hebben voornamelijk drastisch betrekking op evenementen, zowel sport als cultuur, reisbureaus en horeca. Dat de horeca zich achtergesteld voelt, is zeer begrijpelijk. Deze branche is al 19 weken gedupeerd. Die sector wijst naar warenhuizen en bouwmarkten, waar (schijnbaar of blijkbaar?) andere maatstaven worden gedoogd. Het zou eerlijker zijn de lockdown te verdelen over meerdere branches, bijvoorbeeld een maand lang geen bouwmarkten open en bepaalde horeca wel. Het effect op het aantal besmettingen door sluiting van horeca lijkt bovendien gering. Men wijst ook op het over één kam scheren van risicovolle en risicoloze horeca. Bij de overigens niet drukbezochte demonstratie op het Malieveld was ook dorpsgenoot uitbaatster Carla Rijnbeek aanwezig om een proteststem te laten horen.

Het is voor de regering uiteraard moeilijk de juiste beslissingen te nemen.

Eensgezindheid was er met bijvoorbeeld het erkennen van risico bij zangkoren, nadat in maart De Lofzang uit het Gelderse Heerde en het Amsterdams Gemengd Koor dodelijke slachtoffers hadden te betreuren. Het aantal coronabesmettingen in ons dorp is gestegen tot (minimaal) 2089 en in totaal zijn er 22 mensen uit Pijnacker-Nootdorp overleden. Tot en met week 41 waren er 637 besmettingen en ondanks de horecasluiting zijn daar al 1452 bijgekomen. De gemeente kan hierin niets veranderen, daar de wetgeving immers landelijk is. In geheel Nederland zijn er 564.291 mensen besmet (geweest), waarvan reeds 9704 dodelijk. Voorzichtigheid is dus écht geboden. De ziekenhuizen kunnen een nieuwe explosieve stijging niet aan, zodat er versoepeling van maatregelen niet inzit.

Momenteel liggen er 491 coronapatiënten op de IC, dat aantal is dus t.o.v. de eerste lockdown verminderd. Er gaat gelukkig wel iets goed!