Televisie voor iedereen

Met de vele tientallen zenders en veel populaire programma’s op televisie is het bijna niet voor te stellen dat dit dagelijks fenomeen ooit klein begonnen is. We staan er doorgaans niet bij stil dat op 2 oktober 1951 in Nederland de tv-uitzendingen startten met slechts vier omroepen: AVRO, VARA, KRO en NCRV, al snel gevolgd door VPRO. Deze kregen elk slechts drie uur per week (!) zendtijd. Het Journaal werd toen verzorgd door de NTS. In 1948 werden overigens voor het eerst bij 150 Philips-medewerkers toestellen geplaatst en werden vanuit Eindhoven als experiment programma’s uitgezonden.

Er waren in 1951 slechts 500 televisietoestellen in het gehele land. Minister-president Drees was niet zo'n voorstander hiervan, omdat hij voorzag dat elk huishouden evenals een radio ook televisie zou willen hebben. Dat zou een eis tot salarisverhoging kunnen betekenen, iets dat in een tijd van wederopbouw juist geen prioriteit had. Er moesten immers huizen gebouwd worden. Echter, Philips zette de regering onder druk door in de krant te verkondigen dat het niet invoeren van een landelijke zender het failliet zou betekenen voor het bedrijf.

De eerste uitzending vond plaats in een leegstaande kerk in Bussum, die geschikt gemaakt werd als studio, de latere studio Irene. De eerste omroepster was Jeanne Roos, die nog niet de populariteit zou verkrijgen van Mies Bouwman en Hannie Lips. In 1958 nam het aantal toestellen toe tot 316.000 en op 15 juli 1965 kwam er ook een Nederland 2. Voor elk wat wils? Nog lang niet. Criticaster Gerrit Komrij sprak later zelfs over de ‘treurbuis’.

Ook Pijnacker-Nootdorp kent televisiepersoonlijkheden. Jarenlang waren de bekendsten beiden politicus: Klaas de Vries en Rita Verdonk. Enige bekendheid had ook Bob de Jong (overleden in 2013) als presentator van De Heilige Koe. Anno 2020 is de populairste tv-ster van ons dorp de in Nootdorp woonachtige zangeres Francis van Broekhuizen. Haar succesvolle deelname aan De Slimste Mens leverde haar veel sympathie op.

Onlangs verraste zij nog bewoners en personeel in Veenhage door er een optreden te doen. Geen sterallures. Heerlijk!