Muzikaal jeugdsentiment

Afgelopen week stond bij mij in het teken van het afronden van het schrijven van een muziekboek. Het is niet mijn eerste, maar wel nieuw is het samenwerkingsverband met twee andere auteurs.

Het ligt inmiddels bij de drukker en over een volle maand in de winkel. Het boek met de titel 55 Verrassende Verzamelelpees omvat zo'n 1500 artiestennamen. Een naslagwerk met kleurenfoto's.

Muziek brengt vaak herinneringen met zich mee. Dat zal iedereen wel herkennen. Met name muziek uit je jeugdjaren behoudt nadien vaak een speciaal plekje in je hart. Hoewel ik zelf ook enige jaren deel uitgemaakt heb van een popgroep en dit vereeuwigd is op een 45-toeren plaatje (singletje) en CD, valt dit bij mij niet te scharen onder jeugdsentiment.

Daar moest ik wel aan denken toen ik in herinnering wilde brengen wat de eerste popbandjes waren die ik gezien heb. Vaag herinner ik mij de Engelse band Brinsley Schwarz, die ik zo'n 48 jaar geleden buiten zag optreden aan het einde van de Lijnbaan, waar toen warenhuis Ter Meulen huisde.

Brinsley Schwarz zal -ongewild- deel uit blijven maken van één van de grootste fiasco’s in de muziekindustrie. Hun manager had een stunt bedacht, namelijk dat de nog onbekende groep in april 1970 als voorprogramma van Van Morrison in New York zou spelen en de 120 belangrijkste Britse journalisten vanuit Engeland zouden worden overgevlogen. Uniek, echter verliep dit bepaald niet voorspoedig. De band ondervond problemen met visa en kwam maar net op tijd aan, terwijl het vliegtuig met journalisten urenlang vertraging opliep en zij deze ongeplande tijd benutten in de bar. Veelal vermoeid en dronken zagen zij de groep, die niet eens op hun eigen installatie kon spelen. Het kwam de recensies niet ten goede. Een mislukte hype. Hun roadie zou later wél veel succes hebben: Elvis Costello.

Een andere band die tijd zag ik in Den Hoorn: CCC inc. Hippies. Ik herinner mij nog de langharige drummer (ex-Supersister) Marco Vrolijk, zoon van de toenmalige Commissaris van de Koningin van Zuid-Holland.

Jeugdsentiment dus.