Arme Grapperhaus

Hij wilde zijn bruiloft vieren, en zag er gelukkig uit. ’Nog even een laatste foto van ons allemaal samen’ riep hij jolig.

Nu wordt hij zo’n beetje gevierendeeld, omdat hij dat als minister van Justitie natuurlijk nooit had mogen doen.

Maar er is een moeilijke situatie; alle ministers en ook de premier moeten volgens mij doodmoe zijn. Ze worden zelfs van hun vakantie teruggeroepen.

Als ze nu de Helden die we hebben toegezongen wat meer loon geven, zou dat heel goed zijn, en lopen er geen helden weg.

En toch vind ik het hypocriet. Er gaat wel meer de fout.

De heer Rutte geeft uitgebreid een hand aan iemand. Fout! Moet hij niet weg? Hij heeft een extreme voorbeeldfunctie.

Dan zijn er Maxima en Willem die op vakantie ontspannen dicht bij elkaar staan. Dat kan echt niet, maar daar hoor je niet veel van.

Zelf heb ik een jong stel dat in ons buurtje komt wonen een hand gegeven, en hen veel succes gewenst met het opknappen van het huis. Zit zo ingebakken in onze cultuur.

Eerlijk gezegd denk ik dat half Nederland de fout wel eens in gaat. Gelukkig worden we niet aangepakt, en niet zondig bevonden.

Het doet mij denken aan het gedicht van Gerrit Achterberg: ‘En Jezus schreef in ’t zand’.

Situatie:

Een vrouw staat in een kuil en is doodsbang. Een groep Farizeeërs staat om haar heen en verheugt zich er op om haar te stenigen. Ze heeft overspel gepleegd, ze verdient de doodstraf. Jezus spreekt volgens de Bijbel deze woorden ’Wie zonder zonde is werpe de eerste steen’ Tegelijk beschrijft hij met zijn vingers in het zand de grote zooi die de gretige groep er zelf van heeft gemaakt.

Wit om de neus blazen ze de aftocht. Jezus haalt de vrouw uit de kuil en wast haar voeten.

Ik vind het een prachtig verhaal.