Gerrit heeft nu zelf de driekleur uitgehangen.
Gerrit heeft nu zelf de driekleur uitgehangen.

Jongeren geslaagd, Gerrit Vermeer ook geslaagd!

De Nootdorpse Gerrit Vermeer wordt altijd blij als hij na de examentijd de Nederlandse driekleur met schooltassen, pukkels en andere tassen en soms een sjerp met 'geslaagd' eraan, aan de huizen ziet hangen. "Een vrolijk gezicht en natuurlijk mooi voor het thuisfront", zegt hij.

In Gerrits tijd, de jaren vijftig, bestond dit fenomeen nog niet. De jaren vijftig stonden nou niet bekend om enorme frivoliteiten. Wel kon het gebeuren, wat hem ooit overkwam, dat je eens voorwaardelijk overging. Je bleef dan niet zitten, maar ging ook niet 'zo maar' over naar de volgende klas. Je kreeg als het ware een herkansing – met vermanende woorden - om alsnog over te kunnen gaan. Zo stond het toen ook op zijn rapport beschreven.

Geslaagd
Gerrit heeft nu zelf de driekleur uitgehangen bij zijn appartement aan de Markt, waar hij woont. Niet met een tas of een pukkel, maar met een mooi wit T-shirt met rood opgenaaid kruis. Na een wachttijd van tien maanden is hij eindelijk geopereerd. Wat is er dan mooier dan een specialist die zegt: 'geslaagd!'.

Daarom heeft Gerrit die vlag uitgehangen, uit blijdschap, dankbaarheid én opluchting, die wellicht vergelijkbaar is met de geslaagde examenkandidaten.