Afbeelding

Hardloopster Mireille van Starrenburg

Het lekkerste aan hardlopen? "Dat je gewoon je hardloopschoenen aantrekt, de deur achter je dichtgooit en gewoon kan gaan", vindt Mireille van Starrenburg (44) uit Pijnacker. "Zeker in groepsverband is hardlopen geweldig." Van een groot ommetje tot halve en hele marathons, ze draait er haar hand niet meer voor om. En ze gaat nog een stapje verder: ze is hoofdtrainer geworden bij de Landlopers in Pijnacker en wil van hardlopen haar beroep maken. "Hardlopen staat nooit stil."

Mireille begon met hardlopen omdat ze kilo's kwijt wilde raken. "Ik deed het als sport erbij, ik vond het zo geweldig dat ik steeds meer wilde." Ze voerde de afstanden en het tempo op, tot ze de 15 km achter elkaar kon lopen in een leuk tempo. Het was nog niet genoeg voor een halve marathon. "Daarvoor moest ik gerichter trainen en dat lukte niet zo goed in mijn eentje. Ik zocht aansluiting bij een groep, kwam terecht bij hardloopgroep de Landlopers en ben nooit meer weggegaan." Na een maand of drie, vier liep ze haar eerste halve marathon: City Pier City in Den Haag. "Van het Malieveld dwars door de stad naar het Scheveningse strand en weer terug. Echt prachtig!" Zo kwam de hardloopster tot de ontdekking hoe leuk het is om af en toe op het podium te mogen staan, zeker voor iemand die vroeger te zwaar was. "Onder de vrouwen binnen regio Pijnacker ben ik vrij snel. Ik sta wel eens op het podium bij hardloopevenementen zoals de Halve Marathon Oostland, Vliegende Vrouwen Run en de Lansingerland Run. Bij evenementen waar duizenden mensen aan meedoen niet hoor, zo snel ben ik ook weer niet."

De Pijnackerse liep ook mee bij marathons in Rotterdam, Amsterdam, Dublin en Krakau. Op haar lijstje staan nog de marathons van mooie steden als Valencia, Berlijn en Florence. "Ik wil gewoon lekker kunnen rennen en genieten van al het moois om mij heen." Na 35 km rennen komt altijd die man met de hamer en wordt het echt zwaar. Maar de overwinning, het feit dat je de 42,195 km hebt gehaald, is het allemaal waard. Het is altijd een mooi moment, vooral met een medaille om je hals." Mireille is niet meer weg te slaan bij de Landlopers. "We zijn een gezellig clubje van 35 mensen met liefde voor de sport, houden allemaal van goed trainen en lekker kletsen als het kan. Elke dinsdag- en donderdagavond hebben we een complete training waar je je techniek en uithoudingsvermogen oefent." Er is veel saamhorigheid in het loopgroepje. "Je hoort de leukste verhalen tijdens het lopen en je bent zo 10 km verder. Nieuwe leden worden met open armen ontvangen. Om met de groep mee te kunnen komen, moet je wel 10 km in een uur kunnen lopen. Natuurlijk loopt de een wat sneller dan de ander, maar tijdens de rust binnen de intervallen halen 'de snellere de langzamere altijd op. Samen uit, samen thuis is ons motto!"

Mireille is sinds vorig jaar oktober hoofdtrainer bij de Landlopers. "De vorige hoofdtrainer stopte er na acht jaar mee. Ik was al assistenten-trainer en wilde graag meer doen. Na een officiƫle opleiding tot hardlooptrainer ben ik hoofdtrainer geworden." Ze maakt de schema's en legt de techniek uit aan aan de groep en de zes assistent-trainers. De route wordt uitgestippeld door degene die die avond training geeft. Bijvoorbeeld richting Delftse Hout, de Groenzoom of rondom de Dobbeplas. "Met zoveel trainers aan boord hebben de Landlopers het eigenlijk heel luxe. We zijn een klein clubje en pakken het toch heel professioneel aan." Tegenwoordig staat haar leven aardig in het teken van sport en beweging. Zo deed ze al drie keer mee met de Roparun, een estafette-loop vanuit Parijs naar Rotterdam. "Ontzettend mooi om zoiets mee te maken. Dit jaar heeft ons team 30.000 euro opgehaald voor het goede doel. Het maakt me extra trots als je het keer op keer weer voor elkaar weet te boksen." Daarnaast heeft ze sinds kort een bedrijfje dat hardloopcursussen aanbiedt aan bedrijven. "Bijvoorbeeld om met het personeel te trainen voor een 10 km run in de buurt. Hierbij komen aspecten als looptechniek, schema's, blessurepreventie en natuurlijk een gedegen interval-rondje aan bod." Mireilles eerste aanraking met hardlooptrainingen kwam via het bedrijf waar ze een aantal jaar geleden werkte. "Ik vond het toen al een geweldig idee om van je passie je beroep te kunnen maken. Nu mijn kinderen 12 en 8 jaar zijn heb ik meer vrijheid om hier serieus mee aan de slag te gaan."