Recht op Ergernis

De feestdagen zijn weer voorbij en zelf ben ik daar niet zo rouwig om. Nationaal staat de maand december garant voor (veelal overbodige) cadeaus en overconsumptie, echter de laatste week van het jaar gaan we terugblikken. Jaaroverzichten en oudejaarsshows zorgen automatisch voor momenten van bezinning. Dat is natuurlijk waardevol!

Door het stilstaan bij hoogte- en dieptepunten ontstaat geleidelijk de vertaling hoe we zelf die positieve en negatieve zaken hebben ervaren. Uiteraard maken we de persoonlijke balans van blijdschap en verdriet op. Ook ik heb dat gedaan, liet het kalenderjaar aan mij voorbijgaan en constateerde met de geboorte van m'n kleindochter en het verlies van m'n moeder dat 2017 een jaar is dat daadwerkelijk anders is dan voorgaande. Nu is omkijken belangrijk, maar vooruitkijken zinvoller. Genieten van de mooie dingen die je meegemaakt of gedaan hebt, is heerlijk, maar alvast genieten van datgene wat nog gaat komen, is nog prettiger. Het ultieme genoegen van voorpret.

De start van een nieuw jaar gaat bij velen gepaard met goede voornemens, soms dezelfde als het jaar ervoor. Ik doe daar niet meer aan. Als ik vandaag de dag aan iemand vraag hoe het met de ander gaat, volgt veelal het standaardantwoord "druk", terwijl enkele jaren geleden als antwoord meestal nog "goed" gegeven werd. Ook hoor ik tegenwoordig vaak erbij zeggen: "ik zou wat meer tijd willen hebben voor..." Uiteindelijk zijn het keuzes. 'Geen tijd' bestaat immers niet; het is altijd een kwestie van prioriteit! Wat blijkt vaak? Dat menigeen dan wel weer tijd vrijmaakt voor ergernissen. En velen menen die ergernissen ook weer publiekelijk kenbaar te moeten maken, wat anderen weer tot ergeren maant. De kip en het ei. Zich ergeren aan de (sociale) media is nutteloos; je hoeft het immers niet te lezen, luisteren of kijken. Met ene handeling ben je er vanaf.

Je ergeren aan zaken waar je geen invloed op hebt, is pure energieverspilling. Iedereen heeft het recht zich te mogen ergeren, maar sommigen maken wel heel graag gebruik van dat recht. Ik wens iedereen een ergernisarm 2018.