Alyssa van Heyst vindt dat ze als fotografe een mooi en afwisselend leven heeft. (foto Michel Bitter)
Alyssa van Heyst vindt dat ze als fotografe een mooi en afwisselend leven heeft. (foto Michel Bitter)

Fotografe Alyssa van Heyst: ‘Je weet nooit wat de dag brengt’

Zakelijk 2.015 keer gelezen

De geboren en getogen Delftse Alyssa van Heyst (33) is al ruim dertien jaar zelfstandig fotografe. Aan de Rotterdamseweg in Delft heeft ze een eigen fotostudio. 

Ze was een uitstekend tennisster. Als leeftijdgenote van Kiki Bertens en Arantxa Rus behoorde ze tot haar vijftiende tot de top van Nederland. Op deze leeftijd begon ze ook met fotograferen, nadat ze haar eerste camera bij elkaar had gespaard. Daarbij werd ze tennistrainster en tegelijk lag een carrière in het basisonderwijs in het verschiet. Tussen de bedrijven door bleef ze altijd fotograferen.
Alyssa werkte een aantal jaren op een basisschool in Delft en komt in de stad nog regelmatig oud-leerlingen tegen. Als voormalige ‘bengel’ op school kon ze zich goed inleven in de leerlingen van groep 8. Het werk was mooi en gaf voldoening. En toch, toen Alyssa met de fotografie steeds succesvoller werd, bleek dat nog meer haar bestemming. Ze koestert de vrijheid van het vak en van haar leven.

Ze is deze morgen thuis vandaan, nabij Abtswoude, met Midden-Delfland als achtertuin, met haar hond naar de binnenstad komen lopen. Een heerlijke wandeling van een minuut of veertig. Puur ontspanning. Ze heeft zo een afspraak met een kwieke Delftse van 89, die ze toevallig heeft ontmoet en van wie ze een prachtige portretreportage heeft gemaakt. Als bedankje gaan ze deze ochtend een bakkie doen in De Waag.
Voordat het zo ver is vertelt Alyssa over haar liefde voor Delft en over haar avontuurlijke leven als fotografe. Ze beleeft net zo veel plezier aan zakelijke fotografie en portretten als aan sport, met tennis en padel als specialismes. Ze is destijds via de bekende tennisfotograaf Henk Koster in de wereld van de tennisfotografie terechtgekomen en fotografeert al jaren het ABN AMRO-tennistoernooi in Ahoy Rotterdam. Een niet onlogisch vervolg daarop was padel, een racketsport die in Spanje al heel lang gemeengoed is maar die nu ook steeds meer terrein wint in Nederland.
Padel fotograferen kan lastiger zijn dan tennis. “Je moet door glazen wanden heen fotograferen en daardoor heb je te maken met reflecties. Het is moeilijker te voorspellen wat er gaat gebeuren. Maar dat maakt het juist zo’n ontzettend gave sport om vast te leggen. Het is snel en dynamisch. Een van mijn favoriete padellers om te fotograferen is jullie Sten Richters uit Pijnacker, inmiddels de nummer 1 van Nederland. Een atletische, krachtige speler die met veel emotie speelt en op allerlei manieren bij de bal probeert te komen . Hij maakt flinke sprongen en rent ook vaak uit de kooi om een bal te halen. Ideaal voor de foto dus.”
In het najaar van 2022 was Alyssa van Heyst ook bij het WK Padel in Dubai als fotografe actief, onder meer in opdracht van de KNLTB, de nationale tennisbond waar padel onder valt. Net als de padellers zelf hoopt de Delftse dat padel een Olympische sport wordt. Men denkt dat het in 2032 zo ver kan zijn. Er is een petitie “Padel as Well” om de sport Olympisch te krijgen voor de Spelen van 2032 in Brisbane. Of Sten Richters dan nog tot de top behoort, is de vraag…
Alyssa wil zich op meerdere fronten als fotografe blijven ontwikkelen. Bedrijfsfotografie, (sport)evenementen en portretten; dat zijn haar focuspunten. “Ik plan niet te veel vooruit en zie wel wat er op mijn pad komt. Het is vaak go with the flow. Van het een rol je in het ander. Je weet vaak niet wat een dag brengt, maar dat zorgt er juist voor dat het leuk en spannend blijft.”
De Delftse heeft als fotografe haar eigen stijl, maar die stijl omschrijven vindt ze lastig. Misschien maar beter even naar haar site kijken waar een diversiteit aan foto’s opdoemt. De tijd nemen, je verdiepen in het onderwerp of de persoon om wie het gaat, echt communiceren en dan op zoek gaan naar je eigen kijk op de zaak. Dat gaat allemaal vooraf aan een rake foto.
Alyssa kijkt niet te ver de toekomst in. Een keer de Zilveren Camera winnen, dat zou mooi zijn, maar een expositie in het stadhuis van Delft of de Nieuwe Kerk zeker ook…
www.alyssavanheyst.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant