Afbeelding
N470

Werkzaamheden Energy Wall Delfgauw

Verkeer 3.344 keer gelezen

Delfgauw - Op maandag 24 februari start aannemer Boskalis met het aanbrengen van de zonnepanelen in het huidige geluidsscherm in Delfgauw. De werkzaamheden gaan vijf weken duren. Tijdens deze vijf weken halen zij op de maandagen tussen 09.00 en 15.00 uur panelen uit het huidige geluidsscherm, waarna zij van maandagnacht tot en met donderdagnacht de zonnepanelen terugplaatsen. De vrijdagnacht wordt gebruikt als reserve nacht.

Op woensdag 25 en donderdag 26 maart plaatst Boskalis, tussen 09.00 en 15.00 uur, de batterij waar de opgewekte energie in opgeslagen wordt. De batterij komt in de middenberm te staan bij de doorsteek naar het wegensteunpunt.

Hinder
Bij het plaatsen van de zonnepanelen worden eerst de oude panelen weggehaald. Hierdoor ontstaat tijdelijk een gat in het geluidsscherm. Dit gat wordt in de vier nachten daarna weer opgevuld met zonnepanelen. Bij het weghalen en plaatsen van panelen kunt u geluidshinder ervaren van de machines die hiervoor nodig zijn. Om deze geluidshinder te beperken worden deze werkzaamheden uitgevoerd met elektrisch gereedschap.

Tijdens de werkzaamheden, zowel ’s nachts als overdag, zal één rijstrook afgesloten zijn. Bij het monteren van de zonnepanelen is de rijstrook aan de kant van de Energy Wall afgesloten. Bij het plaatsen van de batterij is de rijstrook grenzend aan de middenberm in de richting A13/Delft afgesloten.

Innovatie
De stroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt, wordt opgeslagen in de batterij De opgewekte stroom wordt door middel van een gelijkstroomnet (DC-grid) verspreid. Het DC-grid is de afgelopen maanden aangelegd van de A4 tot aan de tunnel Zuideindseweg. De Energy Wall wekt genoeg stroom op om de verkeerslichten en lichtmasten van stroom voorziet. Een gelijkstroomnet op deze schaal is nog niet eerder toegepast. Een groot voordeel aan dit systeem is dat er minder stroom verloren gaat bij het transporteren en omvormen dan bij het ‘normale’ stroomnet. Bijgevoegd vindt u een illustratie met links de batterij en rechts de Energy Wall.

Zoals u wellicht weet heeft de Provincie Zuid-Holland Boskalis ook gevraagd om windenergie op te wekken op het geluidsscherm. De windturbines die eerder getoond zijn, zijn niet meer leverbaar. Momenteel zoeken de Provincie en Boskalis samen naar een goed alternatief. Zodra bekend is welk systeem gebruikt zal worden, laten zij dit u weten.

Meer informatie
Wilt u op de hoogte blijven van alle afsluitingen, download dan de BouwApp op uw telefoon. Naast de afsluitingen vindt u hier ook meer informatie over het project, de werkzaamheden en omleidingen.

Op www.n470geeftenergie.nl vindt u informatie over het project, aankondigingen en een uitgebreide lijst met veel gestelde vragen en antwoorden. Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met de omgevingsmanager van Boskalis via de BouwApp of via: OmgevingN470@boskalis.com.

Uit de krant