Logo telstar-online.nl
Dynamic Tennis is een van de ‘vormen van bewegen’ die tijdens de Week van de Dementie uitgeprobeerd kunnen worden.
Dynamic Tennis is een van de ‘vormen van bewegen’ die tijdens de Week van de Dementie uitgeprobeerd kunnen worden.

In beweging tijdens de Wereld Alzheimer Week

  •   keer gelezen   Sport

Pijnacker-Nootdorp - Op vrijdag 20 september is het Wereld Alzheimer Dag. Overal ter wereld. Ook in Pijnacker-Nootdorp. Met dat verschil dat er in onze gemeente een Wereld Alzheimer Week van gemaakt wordt. Vanaf maandag 16 september tot en met vrijdag 20 september is er van alles te doen. Vrijdag 20 september is er vanaf 16.00 uur zelfs een knaller van een afsluiting in Sportcentrum De Viergang aan de Sportlaan in Pijnacker.

De gemeente Pijnacker-Nootdorp is nauw betrokken bij de organisatie van 'de beweegweek voor mensen met dementie of gewoon met geheugenproblemen'. Beweegcoach voor senioren Sander van Akkeren is een van de organisatoren. Samen met Lies Rutten van Buurtzorg Nootdorp en de afdeling Delft-Westland-Oostland van de Alzheimer Vereniging Nederland, blikt Sander even vooruit op het de 'beweegweek'. Lies en Sander zeggen bijna in koor dat bewegen heel belangrijk is. Eigenlijk voor iedereen natuurlijk, maar zeker ook voor mensen met dementie. De geest en het lichaam zo veel en lang mogelijk aan de praat houden, is altijd het beste dat je kunt doen.

Het mooie is daarbij dat heel veel sportclubs en organisaties activiteiten organiseren waar mensen met dementie juist nog heel goed aan kunnen meedoen. Van wandelen tot duofietsen en van biljarten tot boulen. In de Telstar/Eendracht van woensdag 21 augustus is het complete programma van de Wereld Alzheimer Beweegweek Pijnacker-Nootdorp gepubliceerd. Dat is misschien een beetje vroeg, maar het is nodig omdat er veel organisatie aan vast zit. Mensen moeten zich van tevoren aanmelden omdat organisaties moeten weten hoe veel vrijwilligers ze nodig hebben om mensen naar de plaats van bestemming te brengen en ze aldaar te begeleiden. Lies Rutten noemt als voorbeeld een activiteit bij Hoeve Biesland. De bedoeling is dat mensen gaan genieten van alles wat op die boerderij te zien en te beleven is en dat ze zo veel mogelijk vanaf de Bieslandseweg lopend naar de boerderij gaan. Dat is al een beweegbeleving op zich, maar daar heb je dus wel vrijwilligers voor nodig. "Voor het vervoer erheen en ook voor het verdere traject."

Het programma is heel gevarieerd. De liefhebbers kunnen iedere dag aan de gang. Aquarobics in zwembad De Viergang, bewegen bij CulturA, koersbal bij De Schakelaar, biljarten daar en bij RKDEO, tennis bij de Nootdorpse Tennis Club, NTC, wandeling en rondleiding bij Zorgboerderij Buitengewoon, bewegen op muziek, korfbal, duofietsen vanuit Veenhage, Dynamic Tennis, enzovoort, enzovoort. Lies en Sander vragen nog even in het bijzonder aandacht voor de nog nieuwe Zorgkwekerij Pluk de Dag aan de Rijskade nummer 1. Deze Zorgkwekerij – niet te verwarren met Zorgkwekerij Bloei aan de Europalaan – richt zich op mensen die licht dementerend zijn maar nog heel goed actief kunnen zijn bij een kwekerij. Op vrijdag 20 september is vanaf 14.00 uur bij Pluk de Dag een rondleiding met wandeling. 'In beweging' kun je dus kennismaken met deze nieuwe voorziening. Sander van Akkeren is als Beweegcoach dagelijks bezig om beweegvragen en beweegaanbod individueel desnoods bij elkaar te brengen. Zijn ervaring is dat er voor iedereen wel iets geschikts te vinden is. Om het lichaam op gepaste wijze aan het werk te zetten maar vooral ook om de geest letterlijk te verzetten. Mensen met dementie en geheugenproblemen zijn even helemaal in een andere wereld en genieten enorm van het 'verzetje'.

Sander noemt een eindeloos aantal organisaties en clubs op die meedoen. Het leuke is dat je overal even van kunt proeven. De beide biljartclubs RKDEO in Nootdorp en De Schakel in Pijnacker hebben dan net nieuwe lakens op de biljarts. Wel voorzichtig aan dus met de eerste stootjes… Aanmelden via het mailadres: beweegcoach.senioren@gmail.com.

Meer berichten