Logo telstar-online.nl
Sportieveling Ramon Storm hoopt dat in september zo veel mogelijk RaceRunners meedoen aan de Halve Marathon Oostland.
Sportieveling Ramon Storm hoopt dat in september zo veel mogelijk RaceRunners meedoen aan de Halve Marathon Oostland.

Ramon Storm zet RaceRunners in spotlights tijdens Halve Marathon Oostland

  •   keer gelezen   Sport

In nauw overleg met de organisatie van de Halve Marathon Oostland is de Pijnackerse Ramon Storm bezig om in september zo veel mogelijk RaceRunners aan de start te laten verschijnen. Ramon geniet vooral als mensen met een beperking en mensen zonder beperking gewoon aan hetzelfde evenement kunnen meedoen.

Ramon Storm was dj. Hij ontwikkelde zich tot bewegingsagoog en overwoog tussendoor nog even om zich te laten omscholen tot meubelmaker. Vervolgens kwamen er zo veel extra werkzaamheden en uitdagingen op hem af dat het bij één meubelmaakcursus gebleven is. Zijn partner Leontien gaf hem het advies zich te beperken tot één werkgever maar dat kan toch niet verhinderen dat de 43-jarige Pijnackernaar met van alles tegelijk bezig is.

Zijn hoofdtaak is het begeleiden van mensen met een 'bewegingsbeperking' bij het Revalidatiecentrum Rijndam in Rotterdam. Ramon begeleidt daar heel veel kinderen/leerlingen van de mytylschool De Brug, die vlakbij Rijndam en het Plaswijckpark gevestigd is. "Dat zijn kinderen met verschillende beperkingen die we met bepaalde hulpmiddelen zo goed mogelijk helpen, zodat ze toch zo kunnen bewegen en meedoen aan sportevenementen."

"RaceRunners zijn mensen die lopen met behulp van een voertuig, bijvoorbeeld een soort loopfiets waar ze steun aan hebben om in balans te blijven. Het is geweldig om mensen met een beperking te zien genieten van sportief meedoen. Ze krijgen net als iedereen applaus van het publiek en ze doen gewoon mee met iedereen. Dat noemen we inclusief. Gelukkig staat de organisatie van de HMO er helemaal voor open om de RaceRunners in september te laten meedoen met de Kidslopen of met de vijf en de tien kilometer." Bij Rotterdam Atletiek geeft Ramon training aan de RaceRunners. Verder is hij ook bezig met Framevoetbal. Dat is een vorm van voetbal waarbij de spelers in balans blijven met bijvoorbeeld een aangepast rollatortje.

"Overal in het land ben ik bezig om deze sport te introduceren en het mooie is dat de reacties heel enthousiast zijn. Het allermooiste van dit werk is dat een persoon – een kind of een volwassene – ontdekt dat hij of zij iets kan waarvan ze zelf nooit verwacht hadden dat ze het zouden kunnen. De stralende lach en het geluk dat je dan op een verbaasd gezicht ziet, is geweldig om mee te maken. Dat geeft je ontzettend veel positieve energie."

Intussen is Ramon door zijn contacten met de KNVB ook Coördinator G-voetbal geworden in de regio West, Zuid-Holland dus, waar zo'n 69 verenigingen actief zijn met een G-afdeling. "Ja, ik heb het er druk mee maar het is ontzettend leuk werk allemaal. Zometeen ga ik naar Oud-Beijerland om een paar framepjes te bekijken die uit Engeland zijn gekomen. Mogelijk zijn die geschikt voor het Framevoetbal", aldus Ramon die voor het interviewtje alvast een shirt heeft aangedaan van de Halve Marathon Oostland. Met daarop de namen van Dennis van der Kleij van VELUX en Eric Flaton van Flaton Makelaars. Zij zijn dit jaar opnieuw de sponsoren van de 5 en de 10 kilometer en zij juichen toe dat er zo veel mogelijk Race Runners meedoen aan de HMO. "De organisatie was meteen helemaal enthousiast. Mensen kunnen op alle mogelijke manieren meedoen. Als zelf lopen niet gaat, dan is het ook prima als een ouder rennend een rolstoeltje voortduwt. Ook dan doe je op een bepaalde manier toch lekker mee."

Ramon Storm heeft zelf zijn opleiding gedaan bij het CIOS in Overveen en zich daarna gespecialiseerd op meerdere terreinen. Hij was ook op meerdere locaties zwemleraar. Ramon geniet iedere dag van zijn veelzijdige werk en dan vooral van de contacten met allerlei betrokken mensen.

Niet voor niets heeft hij vorig jaar de 'Rotterdam Meer dan Sport Award' gewonnen. Het is veel meer dan alleen sport, waar hij mee bezig is. Het is vooral werken aan levensgeluk en kwaliteit van leven voor mensen die het wat minder hebben getroffen, vanaf hun geboorte of die 'onderweg' iets beperkends hebben opgelopen.

"Het is geweldig werk en je maakt zo veel mooie dingen mee. Ook hele grappige, zoals die jongen die bij Rijndam niet alleen een bal met overgave op doel schoot maar ook zijn beenprothese zag meevliegen. Dan sta je als keeper toch wel even raar te kijken."

Meer berichten