Logo telstar-online.nl
Kira houdt wel van een feestje. Sterker nog, het is haar werk. (foto: Cok van den Berg)
Kira houdt wel van een feestje. Sterker nog, het is haar werk. (foto: Cok van den Berg)

Kira wielermiss én gastvrouw Ronde van Pijnacker

  •   keer gelezen   Sport

Pijnacker - Uiteraard zal ze plaatsnemen op het podium voor de kussen en de bloemen van de winnaars. Maar tijdens de komende Ronde van Pijnacker, die op zaterdag 17 augustus wordt verreden, is Kira Abbenhuijs (dan 25 jaar) niet alleen de wielermiss, maar tevens gastvrouw namens de organisatie. Een aanvullende taak die de eventmanager uit Delfgauw/Rotterdam op het lijf is geschreven.

"Toen Lia Gravesteijn me namens het wielercomité belde, dacht ik dat ze een zakelijk verzoek had. Voor mijn werk bij Deworrying ben ik namelijk actief met de organisatie van festivals en andere evenementen", zo steekt Kira van wal. Toen bleek dat ze werd gevraagd als wielermiss van de komende Ronde van Pijnacker, zei ze met een grote glimlach onmiddellijk ja. "Ik heb hele goede herinneringen aan de jaren dat ik op zondagochtend met 50 eurocent in mijn hand bij Lia aan de inschrijftafel van TCP in het Baken stond. Leuk dat ze me niet zijn vergeten, terwijl ik mijn laatste racefiets toch al jaren geleden heb verkocht."

Topsport
Kira verwacht en hoopt veel bekenden uit die tijd te zien en te spreken tijdens de Ronde van Pijnacker. "Want het blijft bijzonder om te zien hoeveel mensen in de omgeving wielerliefhebber zijn, of dat nou is als wedstrijdfietser bij Restore, toerfietser bij TCP of toeschouwer bij de wielerronde. Binnen ons gezin zie ik van dichtbij hoe enthousiast mijn moeder, vader en broer daarin zijn, zowel actief als passief."

Zelf kan ze die gedrevenheid tegenwoordig heel goed kwijt in haar werk, binnen het bedrijf waarvan haar vriend mede-eigenaar is. "Het is absoluut topsport om met een groep hardwerkende mensen in korte tijd een groot festival als Mysteryland mogelijk te maken. Misschien ligt de basis daarvoor wel in mijn eigen sportverleden: niet zeuren, maar doorgaan, elke dag een beetje beter presteren. Trainingsmaatjes vonden destijds bovendien dat ik in De Uithof al vaak het hoogste woord had. Misschien dat ik daarom geen angst heb om tijdens evenementen grote groepen toe te spreken en aan te sturen, haha."

Huurfiets
De basis van haar affiniteit met de racefiets ligt inderdaad in de schaatshal in Den Haag. "Toen ik 6 jaar was stond ik jaloers te kijken naar mijn broer die les had op de ijshockeybaan van De Uithof. Wij woonden toen nog in Rozenburg en daar heb je geen ijsvereniging." Drie jaar later verhuisde het gezin Abbenhuijs naar Delfgauw en werd Kira lid van IJVP. "Tijdens de landtrainingen in de zomer deed ik de fietstesten op mijn MTB, terwijl ploeggenootjes op de racefiets kwamen en een strak TCP-pakje aan hadden. Dat wilde ik uiteraard ook. Een paar weken later had ik een huurfiets – een Peugeot – en mocht ik zelfs mee op MTB-kamp. Tot verbazing van mijn ouders had ik dat zelf even geregeld met Lia en Jan. Zowel op dunne als dikke banden kon ik me prima uitleven, met vooral ook een superleuke groep."

Op de pedalen
Opvallend is dat Kira feitelijk de rest van het gezin op de racefiets heeft gekregen, maar zelf inmiddels de klikpedalen vaarwel heeft gezegd en ingeruild voor hoge hakken. "Ja, dat klopt. In ons gezin werd vooral getennist, maar nu zijn ze allemaal fietsfanaten. Mijn broer Marijn heeft bij Restore Cycling gefietst en doet nu vooral triatlons. Ik ben trots op mijn vader, die deze zomer met Marijn La Marmotte en Les Trois Ballons heeft gereden, en op mijn moeder die elke zondagochtend tochten van ruim 100 km maakt bij TCP." Zelf trapt Kira in het weekend vaak ook de pedalen in, maar dan wel van een heftruck of ander voertuig. "Dat klopt", bevestigt ze met een spontane lach. "Ook dat hoort bij de opbouw van een groot festival. Het is niet alleen show, maar ook sjouwen. Het is erg leuk dat ik op zaterdag 17 augustus ook met een soortgelijke combinatie te maken krijg; het ene moment een knuffel voor een transpirerende winnaar, het andere moment als vriendelijke gastvrouw in gesprek met een sponsor. Ik heb er erg veel zin in en hoop, zoals gezegd, heel veel bekenden te zien. Met of zonder wielrentenue."

Meer berichten