Logo telstar-online.nl
Jaap op het volleybalveld.
Jaap op het volleybalveld.

Jaap Mensink: Volleybal, dat is voor mij gewoon dé sport!

  •   keer gelezen   Sport

Pijnacker - Vrijwilligers zijn erg belangrijk voor de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Zij brengen veel tot stand wat anders niet zou gebeuren. Op velerlei gebied zijn vrijwilligers actief. Welke persoonlijkheid schuilt er achter al die vrijwilligers en door wie of wat worden zij geïnspireerd? Lees hier het verhaal van Jaap Mensink, wedstrijdsecretaris bij Volleybalvereniging Netwerk Pijnacker. "Volleybal vind ik de ultieme teamsport", zegt Jaap Mensink, vrijwilliger bij VV Netwerk. "Er zitten zes spelers in een team en na drie keer moet die bal over het net. Je kunt dus niet even een tikkie terug doen zoals bij voetbal."

"Acht jaar was ik toen ik begon met volleybal, omdat mijn vriendjes er ook op gingen. Wij waren de eerste mini's van VV Netwerk. Inmiddels bestaat de vereniging 50 jaar en ik ben altijd blijven hangen. Ik heb er zelfs mijn vrouw leren kennen, we trainden samen de jeugd. Ik vind het altijd leuk om iets te doen. Als je het niet leuk vindt moet je het niet doen, zeg ik altijd maar. Vroeger ben ik ook wedstrijdsecretaris geweest, toen was er nog geen computer of e-mail. In 2006 ben ik voorzitter geworden, maar dat kost behoorlijk wat tijd. Op dit moment zijn we op zoek naar een voorzitter. Als wedstrijdsecretaris ben je de spin in het web: je moet zorgen dat er scheidsrechters op de wedstrijden staan, dat er tellers aanwezig zijn, ouders mobiliseren, etc. Als je met z'n allen iets doet is het makkelijker dan als je er alleen voor staat. Ik weet mijn weg inmiddels wel te vinden. Daarnaast ben ik scheidsrechter èn doe ik aan zitvolleybal. Dat is een sport die in Nederland is ontwikkeld. In 1980 is zitvolleybal een paralympische sport geworden." 

"Destijds hadden we bij Netwerk een gehandicaptenteam. Toen ik een keer geblesseerd was aan mijn knie vroegen ze of ik niet even met hen mee wilde doen. Dat bleek heel leuk te zijn. Je zit – uiteraard – op de grond en beweegt je met je handen voort, maar je moet ook de bal spelen met je handen. Best een uitdaging dus. Het veld is kleiner en het net hangt lager. De verschillen met staand volleybal zijn dat je moet blijven zitten als je speelt en dat je de service van de tegenpartij mag blokkeren. Het is een heel tactisch spelletje: er wordt niet gesprongen dus je moet heel goed kijken. Helaas hebben we geen zitvolleybalteam meer, dus dat doe ik nu in Zevenhuizen. We zijn het enige team in Zuid-Holland en ik vind het echt geweldig om te doen. Het leuke eraan vind ik de uitdaging en het samenspel met mensen met een beperking. Je moet de bovenhandse techniek goed onder de knie hebben en je moet tactischer spelen. Als er mensen zijn die hierin geïnteresseerd zijn moeten ze zich maar melden: ik zou het heel leuk vinden als er een team in het Oostland bijkomt. Eigenlijk kan ik niet kiezen wat ik leuker vind, maar als het moet kies ik voor 'staand' omdat dat toch mijn cluppie is, daar liggen mijn roots. Mijn weken zijn gevuld met volleybal, dat is voor mij gewoon dé sport, punt. Het is sociaal, leuk en er zit een net tussen waardoor je nooit fysiek contact met elkaar hebt en er geen hommeles is. Eigenlijk zou ik iedereen willen uitnodigen om te gaan volleyballen."

Meer berichten