Logo telstar-online.nl

Spannende strijd in De Viergang RunBikeRun

  •   keer gelezen   Sport

De 29e De Viergang RunBikeRun Pijnacker is afgelopen zondag onder koude maar zonnige weersomstandigheden over een prachtig parcours gelopen en verreden. In totaal waren er 283 ingeschreven deelnemers/sters onder wie 72 wedstrijdatleten, 105 recreanten en 53 duo's waaronder wonderlijke namen zoals Vergane glorie met toekomst, Stelletje ongeregeld, Twee witte wijn graag en Meedoen is belangrijker dan verliezen.

Er waren niet alleen veel plaatselijke en regionale atleten, maar ook deelnemers uit Tricht, Lage Zwaluwe, Zuid-Scharwoude en Barneveld. Het startschot werd gelost door wethouder Peter Hennevanger. Bij de passage en de aankomst aan de finish werd de wedstrijd op deskundige en ludieke wijze begeleid en voorzien van commentaar door de speakers Bruun van der Steuijt en Wim van den Broek. Er stond 's morgens een koude wind, maar in de loop van de dag werd het door de zon wat aangenamer. Het parcours was omstreeks acht uur volgens fietser Richard Noorlander, die met zijn buurman Peter de Breuk het duo Buurman & Buurman vormde, retesnel maar was het om half twaalf behoorlijk veranderd door de nodige bagger.

Reeds voor het vertrek werd de organisatie door Nico 't Hoen uit Honselersdijk bedankt voor de inzet en organisatie. Tussen inschrijven en starten raakte hij onder de indruk van "hoeveel werk er aan vast zat". Hij zou als 57e eindigen bij de recreanten in de tijd van 2 uur en 18 seconden. Het fietsparcours vond hij fantastisch mede door de bagger die er lag en liep vooral de laatste loopronde heel goed.

Wat mee viel op de Sportlaan was direct zichtbaar in de eerste ronde van het lopen. Het ging achter elkaar over het smalle pad bovenop de dijk langs het water. Waar men in voorgaande jaren op het asfalt met twee, soms vier, naast elkaar liep, ging het meteen in straf tempo tegen de wind in, achter elkaar. De groep viel voor het eind bij De Viergang vaak al in groepjes uiteen. Wij noteerden bij de eerste wedstrijdlopers de latere winnaar Rody Kroon, Christiaan Solleveld, Ferdinand Oldeman en Dennis van der Kleij. Bij de recreanten waren dat Johan Struijk van Team Struijk, Ronald van den Broek van Team Nootdorp Boven Alles en Marc Rotsaert van Team Lekker Bezig.

Na de eerste twee ronden van twee keer 2 ½ km hardlopen volgde bij Parc Fermee de wissel om te fietsen. Met fietsen, voor de trap gelegen achter Ikea in Delftse Hout, had Christiaan Solleveld bijna één minuut voorsprong op zijn naaste belager Rody Kroon. Beide matadoren streden op het scherp van de snede om op de eerste plaats te blijven. Kroon zou alles geven om Solleveld in te lopen. Hij had zich twee keer vergist in de route; hoe dat kwam, wist hij niet. Nadien zette hij op het goede spoor een hels tempo in en dankzij een supersnelle wissel bij de laatste loopronde vatte hij Solleveld in de kraag, kon nog van hem weglopen en werd zodoende winnaar van de Run; de eerste Brabantse winnaar. Zij werden op hun hielen gezeten door Jeroen Lute.

Bij de dames ging Laura Gorter als eerste op weg naar de Kooltuin, op enige afstand gevolgd door Femke van Kessel en daarna op nog meer afstand door Riikka Vreeswijk-Kelja, elf keer winnares in Pijnacker. Een ware strijdster deze formidabele veterane

Bij de Duo's ging de zege naar Team Lekker Bezig: Marc Rotsaert uit Pijnacker en Chris Heiberg uit Rotterdam. De deelnemers en deelneemsters waren enthousiast over zowel het parcours als de organisatie. Zelfs zij die voor hun doen minder gepresteerd hadden. Winnaar Kroon, vorig jaar derde, is met wielrennen gestopt en doet alleen aan triatlons en duatlons waarin hij al diverse keren het podium heeft gehaald. Mountainbiken doet hij liever dan op de weg rijden.

Christiaan Solleveld, winnaar in 2016, heeft goed gefietst, had goede benen, goede tegenstanders, er was behoorlijk strijd, maar kon met lopen in de laatste ronde Kroon niet bijhouden. Dat deed pijn en die verbeet hij na de aankomst. Solleveld leverde een puike prestatie met z'n tweede plaats en lag lang aan de leiding van de wedstrijd. Kurt Wubben reed en liep heel goed. Maakte bij de wissel veel tijd goed. Werd eerste in z'n categorie en ging tevreden huiswaarts.

John Engele, al zeker 25 keer deelnemer, was ter hoogte van de manege betrokken bij een valpartij, had een prima wissel bij Parc Fermee en beschikt nog altijd over een uitstekende conditie. Chapeau ! Zowel Marc Rotsaert als Chris Heiberg hadden beiden lekker gesport. Ideaal duo, als je wint ben je tevreden over zowel lopen als fietsen. Voormalig voorzitter van De Viergang RunBikeRun Ruud Overes vormde met Carlo van der Voort een duo. Ruud fietste, vond dat het perfect gegaan was over een soms drassig parcours en wil volgend jaar zeker weer aan de start staan.

Voor de ruim 60-jarige Gerard van Wissen uit Nieuw-Beijerland verliep de loopronde na het fietsen moeizaam. Hij herstelt van een ongeval, het fietsen gaat al beter maar het lopen viel daarna tegen. Van Wissen heeft al 20 keer deelgenomen aan de Run.

Susanne Buying, derde bij de recreanten, heeft het eerste loopdeel ondanks de kou goed gelopen. Kreeg het al snel warm, heeft bij het fietsen diverse rijders ingelopen, maar kwam in het laatste loopdeel pas tegen het eind in haar ritme. Het overschakelen van fietsen naar lopen viel niet mee. Debutant Edwin Struik uit Koudekerk aan den Rijn vond het fantastisch. Heb goed gelopen, vond het fietsparcours heel mooi en was door het geheel aangenaam verrast.

Team Meedoen is belangrijker dan verliezen, vindt het duo Cor van der Valk en zijn schoondochter Judith. Het lopen ging moeizaam zei Judith, het was koud. De tweede keer lopen ging beter. Cor had lekker gefietst en vond deze Run de mooiste sinds jaren.

Vermeldenswaard is dat de ruim 40-jarige Augusta van Hoogdalem uit Vlaardingen vrijdagavond winnares was op de 5 km bij Excelsior Rotterdam, zaterdag winnares bij de Halve marathon van Monster en vandaag eerste in haar categorie bij de wedstrijddames. Vijfde in de totaal uitslag Bravo ! Zowel deelnemers/sters als organisatie kunnen op een prachtige sportdag terugkijken. En dat stemt tot tevredenheid.

Uitslagen

Wedstrijd heren: 1. Rody Kroon, Lage Zwaluwe; 2. Christiaan Solleveld, Hoek van Holland; 3. Jeroen Lute, Zuid-Scharwoude.

Wedstrijd dames: 1. Laura Gorter, Leersum; 2. Femke van Kessel, Delft; 3. Riikka Vreeswijk-Kelja, Gorinchem.

Wedstrijd duo's: 1. Lekker Bezig: Marc Rotsaert, Pijnacker en Chris Heiberg, Rotterdam;
2. Korte en De Lange: Mike Teekens, Rijswijk en René de Lange, Den Haag; 3. Buurman & Buurman: Vincent Leonard en Ferry van Buijtene, Pijnacker.

Recreanten heren: 1. Wouter Tel, Delft; 2. Julian Kok, Berkel en Rodenrijs; 3. Erik Wolf, Den Haag.

Recreanten dames: 1. Jorine Koopman, Delft; 2. Ilse Nijensteen, Delft; 3. Susanne Buying, Pijnacker.

De volledige uitslag is terug te vinden op: www.runbikerunpijnacker.nl

 Foto's: Patrick Kooman, Jan Elderhorst en Sjaak Oudshoorn. 

Meer berichten