Logo telstar-online.nl
Jisse heeft kunnen zwemmen en hij heeft Maarten kunnen aanmoedigen. Zo kwam het toch nog allemaal goed.
Jisse heeft kunnen zwemmen en hij heeft Maarten kunnen aanmoedigen. Zo kwam het toch nog allemaal goed.

Jisse kan toch te water voor Maarten

  •   keer gelezen   Sport

Een paar weken terug hadden we in de gedrukte edite als Sporter van de Week Jisse Lousma. Een jongen uit Pijnacker met Friese roots die fanatiek aan wedstrijdzwemmen doet en van plan was mee te doen met de actie van Maarten van der Weijden die voor het goede doel de Elfstedentocht ging zwemmen.

Bij Franeker zou Jisse te water gaan maar vanwege de slechte waterkwaliteit ging dat niet door. Na alle donaties en zijn belofte om 500 meter te zwemmen, moest hij het water in. Al vijf minuten na het annuleren van de cityswims, bleek dat het openluchtzwembad in Witmarsum speciaal open ging voor de deelnemers aan de cityswim. Zijn ouders hebben Jisse meteen aangemeld en hij is samen met een neef en een nichtje zondagochtend naar Witmarsum gereden om twintig banen te zwemmen. Jisse heeft uiteindelijk zelf een kilometer gezwommen om zijn neef en nicht te blijven motiveren. Alle zwemmers hadden elk een eigen verhaal waarom ze Maarten wilden helpen met het geld verzamelen voor de genezing van kanker. Omdat ze net als Jisse iemand kwijt zijn geraakt aan kanker of omdat ze zelf herstellende of hersteld waren van kanker. Vervolgens zijn ze Maarten vlak voor Bolsward gaan aanmoedigen.

Moeder Sandra zegt: "We hebben hem goed kunnen aanmoedigen omdat het precies de plek was, waar hij pizza kreeg en de pizza opat. Terug bij zijn grootouders in Franeker, hebben we daar aan de organisatie gevraagd of hij toch het Elfstedenzwempinnetje mocht hebben. Deze heeft hij gekregen en ze vonden zijn verhaal zo bijzonder dat hij vlak voor de doorkomst van Maarten in Franeker, op het podium mocht vertellen hoeveel geld hij heeft ingezameld – 1228 euro - en dat hij gek is op zwemmen. Vlak daarna kwam Maarten door in Franeker. De sfeer was fantastisch. Het was een groot feest. Op maandagavond is hij samen met zijn pake en beppe - opa en oma - naar Leeuwarden gegaan voor de inhuldiging. Jisse heeft er van genoten."

Meer berichten