Logo telstar-online.nl

Guido Sol en Hugo de Jong: Europees Kampioen

  •   keer gelezen   Sport

Pijnacker - Van maandag 23 juli tot en met zaterdag 28 juli is in Travemunde (Duitsland) op de Oostzee gestreden om het Europees Kampioenschap FJ-zielen. Na 6 dagen van in totaal 14 wedstrijden bleken Guido Sol (stuurman, 35) en Hugo de Jong (bemanning, 14 jaar) oppermachtig te zijn en konden zij met de eer strijken. Hugo heeft 2 jaar geleden de sportprijs van Pijnacker gewonnen toen hij Europees Kampioen met zijn vader werd.

Het evenement was onderdeel van de Travemunde Woche. Dat is een van de grootste zeilevenementen van Europa. In totaal deden er zo'n 900 boten mee (15 verschillende zeilklassen), 2000 deelnemers en 25 nationaliteiten. Als FJ-zeiler merkten ze daar niet heel veel van. Bijzonder was wel dat er diverse (8!) wedstrijd gebieden in de Oostzee waren uitgelegd. De FJ voer op de een na verste (3 kwartier varen) en gelukkig ook een aantal keer wat dichterbij. Voor de Duitse televisie werd ook een 'haven-wedstrijd' gevaren in de haven van Travemunde. De FJ voer het kampioenschap in hetzelfde wedstrijd gebied als de Vaurien en deelde daar ook de faciliteiten (wedstrijdcomité en camping) mee.

Bijzonder aan dit grootste evenement was dat de boten met een tracker zeilden. Zo konden de thuisblijvers de boten volgen, net als bij de Volvo Ocean Race. Er deden zo'n 35 FJ's mee, waarvan het overgrote deel uit Duitsland kwam. De wedstrijden kenden alle weertypen: aanvankelijk stond er weinig wind en was het wachten op uitstel. Zo werd er een dag pas om 17.00 gestart. Maar de een na laatste dag stond er veel wind, met hoge golven. Dat was surfen over de golven en kwam het aan op stuurmanskunst, zeker ook omdat er wat stroming stond. Onder deze verschillende condities werden alle stuurman en bemanningskunsten getest. En kwam het beste team, dat onder alle omstandigheden het beste was, er uit. Guido en Hugo stonden na de eerste dag al op 1. Maar de regerend Kampioen Rolf de Jong (zijn vader, 47 jaar) met zijn zus Esther (net 13 jaar) voeren die eerste dag met de zwarte spinnaker. Die spinnaker was bestemd voor de aanvoerder van het klassement. Rolf was vorige keer Europees Kampioen geworden met Hugo. Zij vormden toen een gelegenheidsduo omdat Guido op het laatste moment niet kon. Voor Rolf waren de rollen dit evenement omgedraaid. Niet hij, maar Esther stuurde! Zeker met de hoge golven en haar beperkte ervaring een bijzondere prestatie. Ze zijn zelfs nog als 4e geëindigd. Esther en Rolf stonden de eerste dag verrassend 1. Maar konden dat niet vasthouden.

Guido en Hugo kwamen vrijwel elke wedstrijd als eerste over de finish. Ze startte voorzichtig, maar hadden geen enkele moeite om 10 keer als eerste over de eindstreep te komen. Niet vreemd omdat zij al jaren samen zeilen en een ijzersterk team vormen. De laatste wedstrijd hebben ze niet eens gevaren. Ze stonden ruim 1. Guido is overigens een zeer ervaren zeiler, oa in de FJ en had de titel al eerder veroverd. Hylke Sasse en Bart van den Hondel voeren sterk op een tweede plaats. Beiden zijn zeer ervaren en goede zeilers, maar als team hebben zij wat minder ervaring. En zijn ze op dat punt dus sterk in het nadeel ten opzicht van Guido en Hugo. Op de derde plek een Duits duo, dat ook zeer ervaren is onder alle weercondities. Miriam de Jong (net 11 jaar) deed ook mee. Zij was bemanning en voer in het middenveld. Op de zwaar-weer-dag met de hoge golven was ze 6 keer omgeslagen, maar voer ze met haar stuurman Jori Vermeij dapper door.

Meer berichten