Logo telstar-online.nl
Jisse heeft veel geld ingezameld met statiegeldflessen en kreeg ook veel giften.
Jisse heeft veel geld ingezameld met statiegeldflessen en kreeg ook veel giften.

Jisse Lousma voelt zich vrij en blij in het water

  •   keer gelezen   Sport

Zwemmen is het belangrijkste in het leven van de elfjarige Pijnackernaar Jisse Lousma. Als Jisse actief in het water ligt, voelt hij zich vrij en blij. De jongeman die over een paar weken aan groep 8 van de basisschool begint, doet fanatiek aan wedstrijdzwemmen.

Meestal is dat in een mooi zwembad maar komende zondag 19 augustus gaat Jisse iets heel speciaals doen. Samen met nog 1600 andere zwemmers doet hij mee aan de Elfstedenzwemtocht die de bekende lange afstandszwemmer Maarten van der Weijden gaat ondernemen. Van 18 tot en 20 augustus wil Maarten van der Weijden 199 kilometer gaan zwemmen langs de Elf Friese steden die normaliter het decor zijn van een tocht over bevroren water. Het traject is bijna hetzelfde als de gewone schaatselfstedentocht. Start en finish zijn in Leeuwarden.

Op de schaats is het al een uitdaging en per fiets, per skeelers of step is het ook een enorm eind. Ook met de benenwagen is 200 kilometer een ongelooflijk stuk maar zwemmend is het een bovenmenselijke uitdaging. Jisse en zijn uit Friesland afkomstige ouders Sandra en Nynke hopen dat Maarten gaat slagen in zijn missie. Hij is een enorme doorzetter die na het overwinnen van kanker een gouden Olympische medaille veroverde bij de tien kilometer zwemmen in open water. Heel Nederland stond op zijn kop toen Maarten die prestatie leverde. En nu gaat Maarten van der Weijden een nog grotere uitdaging aan. Hij is al maanden in voorbereiding. De bijdrage van Jisse is te overzien. Overal op het traject gaan collega-zwemmers het water in om een paar kilometer mee te zwemmen. Jisse zou ook graag twee kilometer doen maar vanwege zijn leeftijd mag hij maar 500 meter zwemmen. Dat doet hij bij Franeker, een van de elf steden waar hij aardig wat familie heeft wonen. Jisse is sinds een paar jaar heel fanatiek met wedstrijdzwemmen bezig. Eerst alleen via de Pijnackerse Watervrienden maar nu ook via de Zoetermeerse vereniging WVZ waar hij drie tot vier keer per week traint. Binnenkort ook 's morgens heel vroeg, vanaf half zes. Sandra en Nynke zijn nog even aan het stoeien wie Jisse in alle vroegte naar het zwembad in Zoetermeer 'mag' vervoeren.

Het grappige is dat Jisse eerst helemaal niet zo snel was met leren zwemmen. Het duurde best even voordat hij de kunst echt door had, maar toen het eenmaal zo ver was ging hij helemaal los. Het is nu zijn lust en zijn leven. Ook tijdens de vakantie in Zuid-Frankrijk was hij niet uit het water te meppen. Eigenlijk bestaat er voor Jisse maar één ding en dat is zwemmen. Hij voelt zich heerlijk in het water en zou nog veel meer willen trainen. De zwembond waakt er voor dat kinderen niet te jong te veel inspanning leveren om te voorkomen dat ze vroegtijdig opgebrand zijn. Daarom mag hij ieder jaar mondjesmaat meer trainingsuren maken. Nu zijn het vier trainingen van rond de anderhalf uur per week en daarbij nog een 'droge landtraining'. Daarbij gaat het vooral om oefeningen gericht op kracht en lenigheid. De vlinderslag vindt Jisse het leukste onderdeel en de schoolslag het minst leuke. Waar hebben we dat meer gehoord? Eindeloos heeft Jisse naar Youtubefilmpjes van Michael Phelps gekeken hoe hij die vlinderslag deed met die lange armen van hem. Naast Ranomi is Phelps zijn idool. Jisse laat een boekje zien waarin hij al heel wat handtekeningen heeft verzameld van grote zwemsterren, zoals Ranomi Kromowidjojo en Pieter van den Hoogenband. Phelps ontbreekt nog maar wie weet, gaat het ooit nog lukken.

Intussen is Jisse druk met de Elfstedenzwemtocht. Je moest niet alleen 11 euro inleggen als deelnemer maar ook duizend euro inzamelen voor het goede doel: geld voor elf onderzoeken ter bestrijding van de ziekte kanker. Dat is Jisse heel goed gelukt met live en digitaal collecteren en met het inzamelen van statiegeldflessen. Zakken en tassen vol heeft hij ingezameld en ingeleverd. Heel veel mensen verleenden spontaan steun. Dichtbij in Pijnacker maar ook in Friesland waar zijn oma en het vriendje van een neefje aan de ziekte is overleden. Volop motivatie om mee te helpen dus. 

Help mee en klik hier!


Meer berichten