Logo telstar-online.nl
Foto: Denise Quik
Foto: Denise Quik

Open brief aan meneer Wang

  •   keer gelezen   Sport

Beste meneer Wang,

12 december 2016 en de Telegraaf kopt: Serieuze boodschap in Chinees charmeoffensief!

En na het lezen van de gehele verklaring denk je: "inderdaad, deze kop dekt de hele lading".

Bijna 2 jaar bent u de eigenaar van de aandelen en al die tijd heeft u geen seconde omgekeken naar de supporters. In de zomer van 2014, toen u de intentie had de club te kopen, waren er mooie woorden en beloftes. In de zomer van 2016 nadat u Jan Willem Wigt had ontslagen, knikte u weer braaf ja op alle vragen en opmerkingen van de supporters tijdens het overleg in het supportershome.

Alles zou nu gaan verbeteren, u zou vaker in Nederland zijn en u zou vaker samen met Mattijs Manders naar buiten treden.

Deze beloftes zijn net als al uw financiële toezeggingen loze opmerkingen geweest.

U beweert zich 2 jaar lang nergens mee te hebben bemoeid. Maarten Fontein en Jan Willem Wigt verdwenen door uw toedoen. Het ene moment zegt u niets te weten van financiële afspraken, het andere moment was het uw handtekening niet en nu schrijft u "Dat – en alleen dat – is de reden dat we een aantal betalingen hebben uitgesteld". Een Nederlands spreekwoord (u verwijst graag naar de Chinese spreekwoorden)  zegt, "daar komt de aap uit de mouw" en dat is hier van toepassing.

De beloofde betalingen blijken dus wel te bestaan, maar worden niet gedaan om als drukmiddel te dienen om de macht te krijgen. Dat lijkt op chantage.

Het is frappant dat u durft te schrijven: "niets gaat makkelijk, altijd zijn er voorbehouden". Mogen wij u, op dit punt, herinneren aan de betalingen aan meneer vd Kallen?

U schrijft ook: "de bestaande werkwijze binnen ADO Den Haag intact gelaten". Deze werkwijze stond al enkele jaren garant voor zwarte cijfers, sinds uw aantreden zijn er terugkerende financiële problemen.

Wij twijfelen er niet aan dat er bij de club ook fouten zijn gemaakt. Iedereen maakt fouten, u, wij, de club, allemaal. U echter hebben we nooit horen toegeven dat u fouten heeft gemaakt!

Wel deed u toezeggingen, u sprak al over een tweede ring in het stadion, Europees voetbal, vaste klant van het linkerrijtje, het vervangen van kunstgras voor "echt" gras en wat heeft het opgeleverd? Twee jaar lang ruzie, 15e plaats in de eredivisie, legere tribunes, weglopende sponsoren, 2 gesneuvelde directeuren en spandoeken die u verzoeken weg te gaan en nooit meer terug te komen.

11 september speelde ADO Den Haag de uitwedstrijd bij Feyenoord en werden patiëntjes uit het Sophia kinderziekenhuis bedolven door een regen van ware knuffeldieren vanuit het Haagse supportersvak. Drie maanden later op 12 december 2016 laat u weten dit een hoogtepunt te vinden. We hebben complimenten uit de hele wereld gehad, de club liet aan iedereen weten hoe trots ze waren op de supporters en u... u bleef stil... Nu u echter een charme offensief aan het starten bent en probeert de huidige en vertrokken beleidsbepalers in een kwaad daglicht te stellen, nu gebruikt u deze actie om onze sympathie te winnen. Sorry meneer Wang, daar trappen we niet in.

Weet u meneer Wang, als ADO supporter ben je gewend meer te verliezen dan te winnen. Pijn lijden is ons niet vreemd, op je werk getreiterd worden door collega's na een nederlaag hoort erbij. Maar ook, een overwinning vieren wij net iets langer, dan stralen we de hele week. ADO zit in ons hart, ADO is onze liefde! Deze situatie raakt ons in het hart, want de club gaat naar de vernieling door deze toestand.

Meneer Wang, de Chinese cultuur is een andere dan de Nederlandse. Vaak wordt dit als argument gebruikt voor de misstanden bij de club. Steeds weer wordt geroepen dat de club zich moet aanpassen aan de Chinese cultuur. Wat heeft u gedaan om zich aan te passen aan de Nederlandse cultuur? U kocht een club in Nederland, u had zich kunnen inleven in de cultuur en gewoontes zoals die in Nederland van toepassing zijn.

U heeft met uw volle verstand getekend bij de voorwaarden die zijn opgesteld toen u ADO kocht.

Daarmee ging u toen akkoord. U bent advocaat en daardoor ook bekend met regelgeving, ADO heeft die te volgen, maar u ook.

U heeft de directeuren regelmatig verweten geen beleidsplannen te hebben, maar vertel eens, wat is uw plan? Wat wilt u nu echt, wat bent u van plan met ADO? Een open vraag waarop wij graag een eerlijk antwoord zouden willen hebben.

Meneer Wang, u bent een verstandige man.

Als u de supporters echt serieus neemt, dan komt u voor de kerst nog alle verplichtingen na, zorgt u dat alle rechtszaken ingetrokken worden, dat de club gezond is en maakt u al uw plannen bekend. Spreek daarnaast uw vertrouwen uit in de huidige directie en geef de supporter een stem, laat hem zijn visie geven op uw plannen, maak hem enthousiast!  Als u onze hartenkreet negeert, doe afstand, op welke wijze dan ook, van uw belangen in ADO Den Haag en geef de club terug aan de supporters en sponsoren bij wie de club zo diep in het hart zit. 

Laten we 2016 goed afsluiten en in 2017 een nieuwe start maken! Wie weet kunt u straks stralen naast de FIFA Fan Award, dat zou toch geweldig zijn?

Allemaal voor ADO, onze trots!

Overleg Groep Supporters ADO Den Haag

Meer berichten