Logo telstar-online.nl

Oud-speler Avanti geselecteerd voor EK-kwalificatie met Zweden

  •   keer gelezen   Sport

Pijnacker - Oud-Avantiaan Matthijs van Staalduine doet van 3 tot en met 5 juni in Saint Etienne, Frankrijk, met het Nationaal korfbalteam van Zweden mee aan het EK-kwalificatietoernooi korfbal, om zich zo te plaatsen voor het EK korfbal, later dit jaar in Nederland.

Matthijs ging als klein jongetje op korfbal en heeft het in de jeugd van Avanti tot de A1 geschopt, maar bij de senioren kwam hij niet verder dan de lagere senioreteams. De derde helft was toen belangrijker dan de eerste en tweede.

Zweden telt één korfbalclub, SKK in Stockholm, waar Matthijs traint. Begin dit jaar heeft hij zich bovendien ingeschreven voor het Zweedse Nationale korfbalteam. Na 3 jaar in Zweden te hebben gewoond, is dat mogelijk. De sport is in Zweden zo klein, dat je daar als voormalig lid van de 'Hollandse school' al snel voor in aanmerking komt.

Kwalificatietoernooi
Zweden is als 27e korfballand van de wereld niet direct geplaatst voor het EK. Daarom doet het mee aan het kwalificatietoernooi, om tussen het sterke deelnemersveld met Frankrijk, Wales, Turkije, Ierland en Catalonie één van de twee tickets voor het EK te bemachtigen. De faciliteiten zijn wat dat betreft niet heel hoopgevend. Als er in Zweden gedurende de zomer buiten wordt getraind, kan dat alleen als de speler met een auto de palen van de zaal naar het veld kan vervoeren. Is die speler niet beschikbaar, dan moet een auto gehuurd worden en eindigt de training ook eerder om de auto op tijd terug te brengen naar het verhuurbedrijf.

Desalnietemin heeft Matthijs van Staalduine vertrouwen in de goede afloop. Naar eigen zeggen is zijn schot niet meer zo zuiver, maar gaan de doorlopen er nog wel in en zal hij vooral moeten presteren in de rebound. Samen met onder andere de Chinese Qi en Zweedse Sabine, is Matthijs in Saint Etienne Zwedens hoop in bange dagen. En wie weet, kunnen zijn oude teamgenoten van Avanti hem dan later dit jaar in Nederland in actie zien.

Meer berichten