Johan Streng in vliegende vaart. Foto: Mieke van Veen

Handbalheren winnen in de hoofdstad

Sport 65 keer gelezen

Amsterdam - De herenselectie van Oliveo Handbal kwam zaterdagavond 19 november moeizaam uit de startblokken tijdens de uitwedstrijd tegen het Amsterdamse Aristos. Coach André de Waal wist weinig te vertellen over de tegenstander en startte met de succesvolle formatie van de laatste wedstrijden. Zo was de herenselectie er dinsdag 15 november in geslaagd de tweede ronde te bereiken in de strijd om de landelijke beker door de winst op hoofdklasser DWS.

De status van koploper kon Oliveo zaterdag echter de eerste helft niet waarmaken. Een slappe verdediging gaf de aanvallers van ‘de rode lantaarndrager’ alle kansen, waarvan vooral de twee opbouwers profiteerden.

Aanvallend speelde het team uit Pijnacker in een veel te traag tempo, waardoor het echt veel uitgespeelde kansen kreeg. En - eenmaal doorgebroken - miste Oliveo de scherpte en was de doelman van de thuisploeg regelmatig een sta-in-de-weg. Eigenlijk haalde alleen Steven van der Werff een voldoende tijdens de eerste helft, maar zijn inspanning werkte niet aanstekelijk voor zijn medespelers.

Na tien minuten spelen stond er een stand van 6-6 op het bord, maar in de daaropvolgende fase zag het publiek dat Oliveo op een 11-6 achterstand werd gespeeld. Met de nodige wissels probeerde de ploeg uit Pijnacker het tij te keren. Dit lukte gedeeltelijk, waardoor de schade bij rust beperkt bleef tot 15-12.

Bij aanvang van de tweede helft verraste Oliveo vriend en vijand met de terugkeer van Roel de Jong. De afgelopen weken kon hij niet meespelen vanwege een blessure en hoewel hij ook in deze wedstrijd nog niet zou spelen, besloot coach André toch een beroep op hem te doen. Zijn terugkeer op de cirkel betekende direct veel meer gevaar en met zijn instelling zorgde hij er (mede) voor dat de verdediging veel beter stond en dat Oliveo het duel met de aanvallers van Aristos aanging.

Het grootste verschil was echter het tempo van de bezoekers en ondanks het gegeven dat er veel tijdstraffen uitgedeeld werden, was Oliveo al snel de bovenliggende partij. Binnen zes minuten prijkte er 16-16 op het scorebord, niet geheel toevallig dankzij een doelpunt van De Jong. Met treffers van Dennis van Bemmelen en Danny Ruigrok namen de bezoekers ook gelijk een voorsprong, die tot de eenentwintigste minuut slechts beperkt bleef tot één doelpunt. Hierna zakte het spel van de thuisploeg weg en kon Oliveo alsnog uitlopen naar een ruime 24-30 overwinning.

Zaterdagavond 26 november speelt Heren 1 thuis tegen Delta Sport om 20.30 uur. Welp van de Week is Lucas Gunneweg. Meer via www.oliveohandbal.nl. Meer over Oliveo Handbal in de Telstar van woensdag.