Handbalheren heersen op het handbalveld

Sport 67 keer gelezen

Pijnacker - De herenselectie van Oliveo Handbal boekte afgelopen weekend goede resultaten. Zaterdagavond 4 september stond een oefenwedstrijd tegen het Rotterdamse Snelwiek op het programma. Het publiek kon het team voor het eerst in eigen omgeving aan het werk zien.

En zij zagen een goed Oliveo tegen een subtopper uit de regionale klasse, die vooral verdedigend een metamorfose heeft ondergaan. In tegenstelling tot het voorgaande seizoen hanteert Oliveo nu een 6:0-verdediging met offensieve accenten. Met een stevig middenblok zorgt deze compacte verdediging voor minder ruimte die benut kan worden door de tegenstanders.

Aanvallend kwam het eigen spel nog niet helemaal goed uit de verf, maar met individuele acties wisten de Oliveoheren meestal het doel van de tegenstander te vinden. Gedurende de eerste helft had de ploeg dan ook het beste van het spel, hetgeen leidde tot 17-12 bij rust.

In de tweede helft kwam Oliveo onder druk te staan. De ploeg van Andr? de Waal vergat in de verdediging de offensieve accenten. Door niet tijdig in te grijpen, ontstonden er misverstanden. Snelwiek kon langzaam terugkomen in de wedstrijd, ook omdat het aanvallend niet goed liep met Oliveo. Men liet zich te makkelijk de les lezen door de verdediging.

Na vier Rotterdamse treffers op rij was de stand inmiddels gelijk (26-26). Toch durfde coach Andr? het aan om juniorkeeper Koen Franke in het spel te brengen voor de laatste tien minuten. In zijn resterende speeltijd stopte Koen twee doelpogingen waaronder een strafworp. Helaas kreeg hij de 7-meter in het gezicht en werd hij voor de zekerheid, maar wel met een staande ovatie door het publiek, van het veld gehaald. Uiteindelijk won Oliveo verdiend met 29-27, maar belangrijk voor de ploeg was dat de eerste serieuze test van het seizoen geslaagd was.

Hercules aan de zegekar

Zondagmiddag 5 september kwam Hercules uit Den Haag op bezoek in Pijnacker, een team met veel routine, waartegen Oliveo het altijd moeilijk heeft. Beide ploegen wisten hun eerste competitiewedstrijd te winnen. Oliveo liet vanaf het begin zien dat het de bedoeling was de punten in Pijnacker te houden. Bert Heemskerks eerste balcontact was het stoppen van de eerste van drie strafworpen. Onder leiding van de jarige Johan Streng werd de tegenstander onder druk gezet.

In de eerste tien minuten was Oliveo veel te sterk voor de tegenstander (5-0), maar gaandeweg de eerste helft hielden beide ploegen elkaar in evenwicht en ontstond er een leuke handbalwedstrijd. Aanvallend probeerde Oliveo weer met veel beweging de Haagse verdediging te bespelen. Dit lukte aardig. Vlak voor rust kreeg Oliveo te maken met een fikse tegenvaller toen Jan Robroeks verkeerd terechtkwam na een doelpoging. Met een flinke enkelblessure moest hij het veld af, maar Oliveo ging wel met 14-10 de rust in.

Met junior Kevin van der Hoeven als vervanger begon Oliveo onwennig aan de tweede helft en het kwam even onder druk te staan. Maar de uitstekende defensie zorgde ervoor dat de voorsprong van 17-14 niet echt in gevaar kwam. Hierna hervond het team zich en het liet aan het thuispubliek zien hoe leuk handbal kan zijn. Voordat Hercules het wist, was het verschil opgelopen tot twaalf treffers (26-14), waarna de teams de wedstrijd uitspeelden en Oliveo uiteindelijk met 33-21 zegevierde.