Logo telstar-online.nl
Saskia Boomgaard en haar trainer/coach John Zwalve.
Saskia Boomgaard en haar trainer/coach John Zwalve.

Boomgaard wint zilver op WK Jiu-Jitsu

  •   keer gelezen   Sport

Pijnacker - Tijdens het Wereld Kampioenschap Jiu-Jitsu voor Junioren en Aspiranten in Athene heeft de 16-jarige Saskia Boomgaard uit Pijnacker de zilveren medaille te weten te veroveren in de klasse -zeventig kilo.

Na een vrijloting moest Saskia Boomgaard, lid van Budoschool Yotosama uit Zoetermeer, haar WK starten tegen de Poolse Kortzystka (derde EK 2008). De Polen staan bekend om hun sterkte in de tweede en derde fase, dus Saskia was gewaarschuwd. De Poolse had echter niet veel te vertellen en werd vrij simpel langszij gezet met een 13-3 eindstand.

In de halve Finale ontmoette Saskia de Sloveense Stiplosek, derde op het EK in 2008. Een geduchte tegenstandster, die in alle drie de Fases uit de voeten kan. Echter Saskia was niet te stoppen en won binnen een minuut met Full Ippon! In de Finale trof Saskia de Poolse Marta Antkowiak, een te kloppen tegenstandster. De taktiek was besproken en er zou geen vuiltje aan de lucht moeten zijn. Echter door de Finale druk was er geen sprake van het besproken wedstrijdplan en stond Saskia binnen een mum van tijd met 8-0 achter.

Ze wist nog sterk terug te komen, waaronder ippons in de eerste Fase en derde Fase. Alleen een tweede Fase was nog nodig om te winnen. De Poolse liep weer verder uit totdat Saskia haar met een flitsende worp op de mat kwakte. Drie maal rood, wat een Full Ippon winst en de Wereldtitel betekende! Al juichend zag Saskia en de rest van de Nederlanders de scheidsrechters de Ippon weer wegwuiven omdat de worp buiten de mat was. Niet alleen de winst en Wereldtitel in een flits voorbij, daarbij kwam er ook nog een chui (straf) voor Saskia. Het lukte Saskia niet meer de achterstand weg te werken of een Ippon in de tweede Fase te krijgen waardoor ze met een 19-10 verlies genoegen moest nemen met een welverdiende zilveren WK-medaille!

Meer berichten