Voormalige Oliveaan in districtsteam

Sport 72 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs – De vijftienjarige Frank van Driel wil ‘zo hoog mogelijk’ komen als keeper. Een eerste stap is zijn uitverkiezing voor het KNVB-districtsteam voor spelers van amateurverenigingen tot zestien jaar.

‘Zo hoog mogelijk’ heeft in het geval van Frank van Driel meerdere betekenissen. Van nature is hij tamelijk klein van stuk, dus hij wil graag zo snel mogelijk langer worden en volgt zijn eigen lengte met argusogen. De ideale lengte van een keeper is ongeveer 1.90 meter of zelfs iets langer. Zo ‘hoog’ zal Frank niet zo snel worden, maar hij zit nu aan de 1.72 meter en heeft goede hoop dat hij de 1.80 meter haalt of zelfs voorbij gaat. De rest moet zijn sprongkracht doen. “Hij springt als een kikker zo makkelijk”, zei onlangs iemand van zijn oude club Oliveo in Pijnacker.

Vanaf de F-jeugd tot en met zijn eerste jaar in de C-jeugd heeft Frank van Driel bij Oliveo gespeeld. Om op een hoger niveau te kunnen spelen en meer te leren, maakte hij in de zomer van 2006 de overstap naar DHC. Daar speelde hij vorig jaar in de C1, op 2e divisie niveau tegen clubs als Spartaan ’20, Eindhoven en NAC.

B-keepers

Dit seizoen zit hij in de B2 van DHC en ontmoet hij onder andere zijn voormalige maatjes van Oliveo B1, die vorige week met een 1-5 overwinning terugkeerden van Delft naar Pijnacker.

Het is opvallend dat Frank geselecteerd wordt als een van de betere B-keepers van het district en bij zijn eigen vereniging in de B2 keept. Frank maakt zich er zelf niet zo druk over. Hij doet gewoon zijn uiterste best en probeert zichzelf als keeper zo veel mogelijk te verbeteren.

De VMBO-leerling aan De Kring in Bleiswijk doet er alles voor. Hij traint drie keer in de week bij zijn club en krijgt daar keeperstraining van Gerard van der Burg. Daarnaast is hij op zondag bezig bij de Voetbalacademie in Delft waar hij ‘les krijgt’ van de vermaarde voormalige DHC-doelman Hans Suiker.

Bovendien is hij tussen de bedrijven door ook nog te vinden in de sportschool om sterker te worden. Als Frank even niets te doen heeft en thuis op de bank zit, gaat de TV aan en zapt hij net zo lang tot hij een voetbalwedstrijd heeft gevonden. De favoriete keepers waar hij vooral naar kijkt zijn: Van der Sar van het Nederlands elftal en Manchester United, Reina van Liverpool en Gomez van PSV. Kortom: Frank van Driel is een fanatiek baasje die helemaal gek is van voetbal en in het bijzonder van het keepen.

Complex vak

Keepen is een complexe bezigheid. Er zit van alles in. Je moet tegenwoordig als keeper niet alleen je doel schoon kunnen houden, maar ook kunnen meevoetballen en bovendien de verdediging kunnen organiseren.

Frank: “Dat er zo veel in zit, dat maakt het juist zo leuk. Het is mooi om aan al die verschillende onderdelen van het keepen steeds te blijven werken en gaandeweg beter te worden. Natuurlijk moet ik nog heel veel leren, maar het gaat op zich best goed. Het is wel belangrijk dat je op niveau speelt, want dan leer je meer. Dat is de reden dat ik van Oliveo naar DHC ben gegaan. Het liefst zou ik naar de beste jeugdopleiding van Nederland toe gaan, die van Heerenveen. Dat is eigenlijk mijn droom.”

Zijn selectie voor het districtsteam is een mooie eerste stap. De komende maanden worden er doordeweeks regelmatig wedstrijden gespeeld tegen B-teams van betaalde clubs in de regio, zoals Sparta, ADO en Excelsior. Dat zijn mogelijkheden om beter te worden en je in de kijker te spelen van scouts, mannen in lange regenjassen die overal en altijd speuren naar talent. En intussen door groeien, spek eten en veel schoppen onder de kont ontvangen van vader Stef, want die scouts kijken ook naar lengte...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant