Logo telstar-online.nl

Vrijdag 39e Nachtmars van Pijnacker

  •   keer gelezen   Sport

Pijnacker – Hans van der Neut, voorzitter van de Stichting Wandel Evenementen Pijnacker, is al maanden in de weer met de organisatie van de Nachtmars van Pijnacker. De wandeltocht start aanstaande vrijdag voor de 39e keer. Inschrijven is niet nodig, slechts een dosis doorzettingsvermogen en een paar goede wandelschoenen zijn van belang.

In de achtertuin aan het Peizerdiep in Pijnacker-Zuid staat een dikke pijl van krijt getekend op de stoep. “Dat is een testpijl”, zegt Hans. Met de regenbuien in het vooruitzicht sluit Van der Neut alle mogelijke missers uit. “Ja, het weer is niet helemaal super, als we de verwachtingen mogen geloven, maar Wandel Evenementen Pijnacker is er helemaal klaar voor!”

Route

Vrijdagavond staan de deuren vanaf 22.00 uur bij De Acker in Pijnacker-Noord wagenwijd open voor enthousiaste wandelaars. Er staat een tocht van 30 kilometer op het programma. Na de officiële start om exact 00.00 uur gaat de tocht richting de Groene Kade, om vervolgens koers te zetten naar Nootdorp. Bij de Nootdorpse Scouting is de eerste stop, waar men kan genieten van een versnapering. Vervolgens gaat de nachtelijke tocht langs Winkelcentrum “De Parade” in Nootdorp en brengt de lopers via de Brassershout richting Delft, waar bij speeltuin “De Bomenwijk” de organisatie de tweede tussenstop in de boeken heeft gezet. Uiteindelijk worden de deelnemers weer ontvangen in Pijnackerse Acker.

Dertig kilometer

De telefoon rinkelt onafgebroken in ‘Huize van der Neut’. “De lopers komen ook van buiten de dorpsgrenzen. Dit jaar hebben we gekozen voor een afstand van dertig kilometer, dat is goed te doen en maakt de deelname laagdrempelig. Wie weet komen we ooit weer met de 50 kilometer op de proppen, maar dat hangt af van het aantal deelnemers dit jaar”, zegt Hans. Vorig jaar was er zelfs een deelnemer van elf jaar, aldus Hans. De deelnemers zijn in goede handen. Ervaren lopers steunen de deelnemers onderweg en de tocht wordt begeleid door drie wagens met verzorgers, want zegt de vrouw van Hans: “Bezemwagens willen we het niet noemen, het zijn getrainde verzorgers die weten waarover ze praten.” Dertig kilometer klinkt veel, maar als we de succesverhalen van Hans horen, blijkt dat de afgelopen jaren alles op rolletjes is verlopen.

De club

De bekendste wandelgoeroe van Pijnacker: De 76-jarige Piet Schrijver is als zeer ervaren wandelaar ook aanwezig deze avond, als begeleider en voor het randgebeuren in de volgwagen. Van der Neut spreekt vol lof over Schrijver: “Hij is de man van de sponsors! De vitale Piet gaat rustig op de fiets naar Benthuizen om 25 euro te halen bij een begunstiger.” De Wandelclub van Pijnacker, tevens de drijvende kracht achter de succesvolle Pijnackerse Avondvierdaagse, waar elk jaar ruim 1400 fanatieke lopers aan mee doen, kent een rijke geschiedenis. Van der Neut kan een boek schijven over de oorsprong van de wandelclub: “Dick den Braver en oud-schoolmeester Van Garwe van de Beatrixschool mogen toch wel de medegrondleggers worden genoemd van de Stichting”, zegt hij. In 1977 kwam Hans van der Neut zelf bij de club en is niet meer weg te denken. Al zijn aandacht gaat deze week naar de mars: “Iedereen is vrijdagavond welkom voor een bijzondere tocht. De krentenbollen en koffie staat klaar!”

De deur van De Acker - Park Berkenoord 2 - gaat aanstaande vrijdag om 22.00 open. De start vindt plaats om 00.00 uur. Deelnemers worden aangeraden een reflecteerde jas aan te doen. De kosten zijn slechts 8,50 euro (met beloning) en zonder beloning is het bedrag: 5,50 euro (incl. consumptie – Krentenbollen, fruit, koffie en thee). Voor extra informatie kunt u bellen met Hans van der Neut (015) 369 2293 na 19.00 uur.

Meer berichten