Afbeelding

Tour de Frans fietsers naar Duitsland en België

Sport 1.033 keer gelezen


Plaatsgenoot Frans Lettinga heeft het fietsprogramma voor volgend jaar rond. Samen met Clarien Oosterhuis gaat Frans zijn negende “Tour de Frans”-jaar in met drie fietsbusreizen naar onze buurlanden. Veel oud-deelnemers stappen opnieuw op om te genieten van heerlijke fietstochten door rivierdalen en bosrijke gebieden. Naast het ontdekken van verrassend West- en Oost-Vlaanderen staan de Duitse rivieren, de Elbe en de Neckar op het programma.

Het seizoen 2023 zit erop. Na twee fietsvakanties in Oost-Duitsland en de fiets-vaarvakantie in het zonovergoten noorden van ons land - een absolute topper volgens veel trouwe deelnemers - komt Frans voor de dag met twee nieuwe bestemmingen. Nieuw is het Nederlandstalige België waarbij veel mensen denken aan hobbelige wegen en kasseien. In Belgisch Vlaanderen valt dat reuze mee, aldus Frans die nauwlettend op internet de fietswegen afspeurde en fijne routes selecteerde. Met je eigen (elektrische) fiets, fietsend van knooppunt naar knooppunt, worden vanaf Brugge trajecten gevolgd vanaf Brugge naar de kust en door het gebied van de kastelen. Ook de Vredesroute rond Ieper maakt deel uit van deze reis. Vanuit de tweede verblijfplaats Sint-Niklaas is het fijn fietsen langs bijvoorbeeld de Schelde. Deze 7-daagse reis vertrekt op 22 juni. Met vertrek en aankomst in Pijnacker is het bijna vanaf je eigen voordeur “uit en thuis met koffer en fiets”.

Wegens succes geprolongeerd. Dat is de fietstocht langs de Duitse rivier de Elbe. Vanaf de Tsjechische grens wordt tijdens deze 9-daagse vakantie gefietst vanaf Bad Schandau naar Maagdenburg. Door het dal van het Zwitserland van Saksen komen de deelnemers in de stad Dresden met het bezienswaardige centrum. Tijdens de vrije dag doet een Nederlandstalige stadsgids, voor wie dat wil, de rijke historie van deze stad uit de doeken. Naast een bezoek aan de porseleinstad Meissen maakt een verblijf in de Lutherstad Wittenberg deel uit van het programma. Een aanrader voor een vakantie vol afwisseling via gemakkelijk te fietsen routes door een afwisselend landschap. Deze reis vertrekt op 14 juli.

Nieuw is ook de 8-daagse vakantie langs de Duitse rivier de Neckar met vertrek op 11 augustus. Vanaf Stuttgart gaat de route door idyllische stadjes en het Odenwald naar de bezienswaardige plaats Heidelberg. Natuurlijk is rekening gehouden met een vrije dag in Heidelberg met de mogelijkheid van een rondleiding in de oude binnenstad. Niet ver van Heidelberg stroomt de Neckar in de Rijn. De Rijn zien en beleven, dat kan tijdens de laatste vakantiedag in dit gebied.

Ook dit jaar is Clarien Oosterhuis weer de reisleider. Frans kan door omstandigheden niet langer mee. Als organisator regelt hij de zaken achter de schermen, een uit de hand gelopen hobby die hij graag wil blijven doen. Frans, die nauw samenwerkt met Fitál fietsvakanties, heeft geen eigen website. Hij hecht aan het lokale aanbod van zijn reizen en werkt daarom low profile.

Veel trouwe en enthousiaste deelnemers hebben zich inmiddels vrijblijvend ingeschreven om zeker te zijn van een plaats op een van de fietsvakanties. Het is leuk om te ervaren dat “ons kent ons” en het punt dat de vakantie zonder te veel rompslomp in Pijnacker begint, wordt gewaardeerd, aldus Frans. Hij voegt hieraan toe dat veel plaats- en regiogenoten weliswaar als groep op reis gaan maar niet alles wordt in groepsverband gedaan. Wat dit laatste betreft licht hij toe dat de deelnemers individueel of in kleine groepjes overdag zelfstandig fietsen aan de hand van de bewegwijzering en aanvullende informatie. “Alleen tijdens de busritten, bij de diners en de routetoelichting in de hotels is sprake van het groepsgebeuren. De belevenissen van de dag worden dan uitgewisseld; erg leuk”, aldus Frans die erop wijst dat degenen die meegaan, mentaal en fysiek, in staat dienen te zijn om zelfstandig de reis te kunnen ondernemen.

Op basis van voorintekening zijn de reizen al aardig vol. Voor de Elbe is nog voldoende plaats voor zowel de één- als tweepersoonskamers. Voor meer informatie: frans.lettinga@gmail.com of bel 06-14798270.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant