Het organisatieteam van de Halve Marathon Oostland kwam toch even bijeen zondagmorgen in het centrum van Pijnacker.
Het organisatieteam van de Halve Marathon Oostland kwam toch even bijeen zondagmorgen in het centrum van Pijnacker.

Halve Marathon zoekt nieuwe datum

Sport 1.931 keer gelezen

Slechts een enkele deelnemer of vrijwilliger riep: mogen we nou helemaal niks meer? Dit als reactie op het besluit om de Halve Marathon Oostland, de HMO, te annuleren vanwege de weersverwachting op zondag 10 september: zeer hoge temperaturen in combinatie met een hoge luchtvochtigheid.

Het besluit werd vrijdagmorgen 8 september genomen door de gemeente Pijnacker-Nootdorp, nadat de zogeheten GHOR van Haaglanden en die van Rijnmond dringend hadden geadviseerd om het hele evenement niet te laten doorgaan. De GHOR, dat is de Geneeskundige Hulp Organisatie in de Regio. De GHOR coördineert de boel bij grootschalige crises of rampen. Het voorkomen ervan behoort ook tot het takenpakket van de GHOR. Pijnacker-Nootdorp valt onder de GHOR van Haaglanden en Lansingerland onder die van de regio Rijnmond, Rotterdam en omstreken dus.
De beide GHOR’s waren vrijdag in Pijnacker om met de organisatie van de HMO overleg te plegen over het wel of niet of anders laten doorgaan van het evenement dat natuurlijk op en top in de startblokken stond: het kernteam van rond de twintig personen, de honderd vrijwilligers op de dag zelf en niet te vergeten de 1.300 aangemelde deelnemers waren er klaar voor en als het dan ‘ineens’ helemaal niet doorgaat dan is de teleurstelling bij veel mensen groot.
Het woord ‘ineens’ staat niet voor niets tussen aanhalingstekens. De organisatie was zelf de hele week al bezig met nadenken over aanpassingen in verband met de voorspelde hitte op zondag. Stap 1 was: voorzien in extra bevoorradingsplekken voor water. Stap 2 was: het mogelijk inkorten van de afstanden tot bijvoorbeeld zestien, acht en vier kilometer in plaats van de halve marathon, de tien en de vijf kilometer.
Uiteindelijk hakte de gemeente vrijdagmorgen zelf de knoop door na het vernemen van het dringende advies van de GHOR’s: het evenement in zijn geheel niet laten doorgaan. De gemeente heeft de vergunning opgeschort en is bereid mee te denken over een nieuwe datum. Voorzitter Karin de Klerk van het organisatieteam zei gisteren, maandag 11 september, dat de gedachte uitgaat naar eind oktober.
“We kijken goed naar de hardloopkalender omdat we andere evenementen niet in de weg willen zitten. Tegelijk willen we het ook niet te ver vooruit schuiven, anders krijg je een totaal ander evenement qua beleving. Eind oktober kan nog net”, aldus Karin die zondag met het organisatieteam toch bijeen kwam op het centrale Raadhuisplein in Pijnacker. Er waren jarigen en er werd taart gegeten.
Langs allerlei communicatieve wegen was het niet doorgaan van het evenement bekend gemaakt. Voor zo ver bekend kwamen er zondag geen mensen onder een steen vandaan kruipen om in Pijnacker en Berkel de Halve Marathon Oostland te lopen. Iedereen was blijkbaar bijtijds op de hoogte. Wordt vervolgd! (SO)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant