Lorenzo Philippi wil van voetbalschool Voetbal Ster een groot succes maken!
Lorenzo Philippi wil van voetbalschool Voetbal Ster een groot succes maken!

Lorenzo Philippi begint voetbalschool bij DSVP

Sport 1.039 keer gelezen

Pijlsnel is de 31-jarige Lorenzo Philippi deze vrijdagavond vanaf het trainingscentrum van ADO naar Pijnacker gereden. Bij De Aftrap in het oude Zuiderpark traint de Zoetermeerder de jeugd tot zeventien jaar van ADO. De vrijdagtraining is de vierde en laatste van de week. De zaterdag erna volgt een wedstrijd tegen Alphense Boys.

Na de training snelde de voetbalman dus naar Pijnacker om met de talentvolle jonge vrouwen van DSVP 1 te werken, aangevuld met enkele talenten uit het hoogste ‘meidenteam’. Het is de tweede vrijdag dat dit gebeurt en het is een opstap naar de ‘vrouwenvoetbalschool’ Voetbal Ster die Lorenzo binnenkort begint en die hem hopelijk de hele zondag zal gaan bezighouden. Alle meisjes en vrouwen vanaf vier tot veertig jaar zijn welkom om bij Voetbal Ster als extraatje - naast de trainingen - te werken aan alle mogelijke technische en tactische vaardigheden. 

Als we arriveren bij het complex van DSVP, is Lorenzo met een oefening bezig die een combinatie is van passen, trappen en afronden. Er wordt lekker op doel gekegeld en we zien schitterende treffers. Lorenzo zag zijn eigen veelbelovende voetballoopbaan ten einde komen door een ernstige achillespeeskwetsuur. Dat was toen hij een jaar of veertien was. Al heel jong ging hij zich vervolgens richten op het trainen, opleiden en coachen van voetballers, individueel en in teamverband. Bij de club waar hij voetbalde, was hij al assistent van enkele hoofdtrainers, onder wie Jack de Gier. Bij diverse clubs werkte hij met ‘grootheden’ als Dennis Bergkamp en Kiki Musampa. Zijn grootste voorbeelden zijn Johan Cruijff, Louis van Gaal en Pep Guardiola. 

Qua voetbalschool is Voetbal Ster een mix van de kappen- en draaienschool van Wiel Coerver, de opleiding van de KNVB en van de organisatie Athletic Skills Model, ASM. “Ik probeer overal het goede uit te halen. De school van Coerver begint bij het individu en het verbeteren van technische vaardigheden. De KNVB werkt juist vanuit het team naar het individu en ASM laat voetballers bewust ook andere sporten beoefenen om bepaalde vaardigheden te verbeteren. Handbal is een goede sport om enerzijds een verdedigingslinie optimaal neer te zetten en anderzijds om zo aan te vallen dat je die linie doorbreekt. Basketbal is nuttig om te leren hoe je in een hele kleine ruimte door optimaal te bewegen en te variëren toch openingen kunt vinden.” 

Lorenzo Philippi is bezeten van zijn ‘vak’: het beter maken van voetballers en voetbalteams. Het kost hem geen moeite zich aan te passen aan het niveau. Vooral ook omdat op ieder niveau - ook in de top - je altijd weer terugvalt op de basis. Louis van Gaal begon zijn derde periode als bondscoach met ‘passen en trappen’, de basis van het voetbal en van samenwerking binnen een team. De jonge voetbalman vindt het een uitdaging om bij de DSVP-vrouwen in goede samenwerking met de trainers gericht te werken aan het verbeteren van alle vaardigheden die bij het voetbal een rol spelen. In de eerste plaats de technische vaardigheden, maar vervolgens ook tactisch en teammatig. Lorenzo gaat op zondag werken met verschillende leeftijds- en niveaugroepen. Steeds anderhalf uur. Voetbal Ster gaat van start in samenwerking met DSVP maar staat formeel los van de vereniging. Je betaalt dus een bijdrage naast de contributie. Het gaat om zestig euro per persoon per maand. Daarvoor krijgt je vier of vijf keer per maand ‘voetballes’. Afhankelijk van het aantal zondagen in een maand. Er wordt gewerkt aan een site, namelijk: www.voetbalster.nl.

Bespreking
Lorenzo Philippi is niet van het volpompen van spelers met opdrachten en beperkingen. Zijn wedstrijdbespreking duurt hooguit vijf minuten. De basis van zijn filosofie is dat voetbal een spel is waarbij je niet alle risico’s moet uitsluiten. Niet die bal steeds maar veilig achteruit spelen, maar een tegenstander durven opzoeken en passeren, met naast je medespelers die bewegen en zich aanbieden. Een overtalsituatie is nodig om een hechte defensie uit elkaar te spelen en die ontstaat niet als je nooit ‘een mannetje of een vrouwtje’ voorbij gaat…

Uit de krant