Afbeelding

Nur Al Jawahiri (17) uit Pijnacker speelt in de eredivisie voor vrouwen

Sport 2.017 keer gelezen

Zes jaar oud was Nur Al Jawahiri uit Pijnacker toen ze begon met voetballen bij DSVP. Ruim tien jaar later heeft het zeventienjarige talent de top bereikt in het Nederlandse vrouwenvoetbal. Sinds vorig seizoen maakt ze deel uit van de eerste damesselectie van Excelsior Rotterdam, dat uitkomt in de Eredivisie Vrouwen.

Nur is altijd al gefascineerd geweest door voetbal. Ze voetbalde op de basisschool of buiten op het pleintje altijd met de jongens mee. Samen met haar ouders nam Nur een kijkje bij beide voetbalclubs op de Groene Wijdte. Uiteindelijk viel de keus op DSVP. Tot haar veertiende maakte ze deel uit van een ‘super leuk team’, zoals ze zelf zegt: “Ik zat in een meidenteam, maar we speelden altijd tegen jongens. Het niveau was best hoog. Ik heb het altijd heel erg naar mijn zin gehad door de combinatie van plezier en goed voetbal.” 

Nur speelt het liefst als aanvallende middenvelder op ‘nummer tien’, oftewel mid-mid, alhoewel de trainers van DSVP haar vaak rechtsvoor neerzette vanwege haar snelheid. Ook bij Excelsior wordt ze vaak op de flanken gepositioneerd. Nurs sterke punten? “Mijn inzicht en overzicht. Ik zet graag speelsters vrij voor de goal met een slimme pass”, zegt ze. “En ik heb veel beweging in mijn spel. Altijd op zoek naar de ruimte.”

Tijdens een KNVB bekerfinale in 2018 stonden wat scouts van Excelsior langs de zijlijn. DSVP maakte zoveel indruk, dat drie meiden bij de club mochten komen, waaronder Nur. Via het beloftenteam is Nur in een paar jaar tijd bij de selectie aanbeland. Het niveauverschil was gelijk duidelijk. “Het is fysiek veel zwaarder. Je speelt echt met en tegen vrouwen die over het algemeen een stuk ouder zijn dan jij. Ik vind het leuk. Ik houd wel van een beetje uitdaging.” Na een samenwerking van drie seizoenen met amateurclub BVV Barendrecht staat Excelsior Rotterdam Vrouwen vanaf de start van het seizoen 2020-2021 op eigen benen. De club is daarmee vooralsnog de eerste en enige betaald voetbalclub uit Rotterdam met een elftal in de Eredivisie Vrouwen. 

Volgens Nur is de professionaliseringsslag goed te zien op de club. “De staf is gegroeid en we hebben meer toegang tot goede faciliteiten. We trainen bijvoorbeeld ook regelmatig in het stadion”, aldus Nur. Echt dromen over een profcarrière in het voetbal doet Nur niet. Ze blijft bescheiden. De zeventienjarige scholiere zit in 6 VWO op het Stanislas College en is ook erg bezig met haar vervolgstudie. “Ik heb mij ingeschreven voor zowel dierengeneeskunde, als geneeskunde. De eerste drie jaar hoop ik voetbal en mijn studie te kunnen combineren, maar daarna wordt het lastig. Ik zie dan wel waar ik sta en of ik genoeg talent heb om geld te verdienen met voetbal.” 

En als ze dan écht ver vooruit durft te kijken, lonkt Amerika wel. “Daar droom ik stiekem wel van ja”, vertelt Nur. Daarna nuchter: “Maar zo ver is het nog lang niet. Eerst die basisplek zien te veroveren bij Excelsior.” Ooit nog terug naar DSVP? “Dat zie ik zeker wel zitten, maar eerst maar eens kijken hoe ver ik kom in het profvoetbal”, besluit ze.

Uit de krant