Logo telstar-online.nl
Dominique en Jaap nodigen iedereen uit eens een kijkje te komen nemen bij Netwerk Volleybal.
Dominique en Jaap nodigen iedereen uit eens een kijkje te komen nemen bij Netwerk Volleybal.

Netwerk goud: vijftig jaar volleybal in Pijnacker

  •   keer gelezen   Sport

Op 9 september 1969 kreeg multisportvereniging Oliveo een volleybaltak. Oliveo was toen nog een voetbalclub met een handbaltak, een gymnastiekafdeling en dus ook een volleyballoot. Die takken hadden eigenlijk al meteen een eigen bestuur maar waren formeel verbonden aan een overkoepelende club. Op 2 juni 1977 werd Oliveo Volleybal helemaal zelfstandig en toen kwam er ook een nieuwe naam. De leden konden suggesties indienen en daaruit kwam Netwerk als nieuwe naam naar voren.

Netwerk telt nu rond de 150 leden waarvan er 130 spelend actief zijn. Er waren grote plannen voor een groots jubileumjaar met diverse toernooien, feesten en natuurlijk een reünie, maar het hele programma is vervallen en verplaatst naar volgend jaar. Het enige dat eigenlijk wel is doorgegaan betreft de Koninklijke onderscheiding voor Mister Netwerk, Jaap Mensink, de enige huidige actieve Netwerker die nog de tijd heeft meegemaakt dat de club Oliveo Volleybal heette. Jaap is nu 53 en vanaf zijn achtste jaar lid van de club. Alweer 45 jaar dus. Alles heeft hij al gedaan binnen deze informele volleybalvereniging. Van actief speler tot arbiter, wedstrijdsecretaris, voorzitter, trainer, noem het allemaal maar op.

Steinbachhal
Een leven zonder Netwerk zou voor Jaap Mensink niet denkbaar zijn. Hij heeft er zelfs zijn vrouw ontmoet, Jolanda Vink. We praten – nota bene tijdens de Jeugdlandweek die niet doorging - met Jaap in het restaurant van De Viergang, het huidige domicilie van Netwerk dat voorheen heel lang in de Steinbachhal speelde, de verdwenen sporthal aan de voorzijde van het zwembad, vanaf de Noordweg gezien.

Ontzettend leuk 
Ook van de partij is Dominique Ryckebosch, ook een zeer fervent Netwerkster. Zij is wat jonger dan Jaap, namelijk 44. De in Delfgauw wonende Dominique is een herintreedster. Ze was vanaf haar tiende lid en stopte met volleyballen toen ze elders ging studeren. Toen haar nu elfjarige dochter Iris ging volleyballen, begon het meteen weer te kriebelen bij Dominique en intussen speelt ze weer in een van de recreantenteams. “Het spelletje is zo ontzettend leuk. Als kind heb ik geturnd maar voelde ik altijd een bepaalde spanning als ik naar de training ging. Bij volleybal was ik altijd totaal ontspannen. Met elkaar de bal in de lucht houden en aan de andere kant van het net op de grond krijgen. Dat is voor mij nog steeds de kick van het volleybal. En dat in een gezellige en positieve sfeer.”

Jaap vult aan dat volleybal de ultieme teamsport is. “Een voetballer kan nog een individuele actie maken maar een volleyballer is altijd aangewezen op zijn teamgenoten, de persoon die de pass geeft naar de spelverdeler en afmaker aan het net. Je doet het echt met elkaar en dat is ook helemaal de sfeer die bij onze vereniging hangt.”

Allemaal informeel 
Dominique is het daar helemaal mee eens. Er is een formeel bestuur dat uit drie personen bestaat: behalve Jaap zijn dat Rob de Vos en Daan van Egmond. “Daaromheen zijn er allerlei mensen actief die spontaan van alles oppakken. We hebben niet of nauwelijks formele commissies met afgebakende taken. Het gaat allemaal informeel: er is een groep mensen die bereid en in staat zijn om taken op te pakken. En de sfeer binnen de club is ook zo dat je daar de ruimte voor krijgt. Zo is eigenlijk het hele jubileumprogramma tot stand gekomen. Gewoon doordat mensen zeiden ‘zullen we dit of dat gaan doen’ en dan te horen krijgen ‘leuk, moet je doen’.”

Dominique en Jaap laten een kaart zien waarop alle jubileumactiviteiten vermeld staan. Die kaart is begin dit jaar verstuurd naar alle leden, pal voordat duidelijk werd dat corona ook volleybalvereniging Netwerk ‘aan de grond’ zou houden voor vele maanden. Pas nu gaat alles weer een beetje draaien qua trainingen en wedstrijden. Waarschijnlijk zullen veel jubileumactiviteiten in 2021 alsnog gaan plaatsvinden, als het virus het goed vindt…

Jeugd
Netwerk heeft het in het verleden prestatiegericht gespeeld waarbij het hoogste mannenteam en het hoogste vrouwenteam op een heel behoorlijk niveau uitkwamen, maar de laatste vijftien jaar is het allemaal recreatiever geworden. Als je echt op hoog niveau wilt spelen, moet je uitkijken naar andere verenigingen, zoals Ricardo Hofman dat heeft gedaan. Hij begon bij Netwerk maar speelt nu bij Dynamo in Apeldoorn op het hoogste niveau van Nederland.

De grootste volleyballer/ster in de historie is Francien Huurman die lange tijd deel uitmaakte van het Nederlands team. Ze begon bij Netwerk, totdat haar grote talent opviel en ze het hogerop ging zoeken. Tekenend is dat ze altijd bleef terugkeren om de gezelligheid van Netwerk te ervaren. Zoals handbalster Danick Snelder bij een bezoek aan Pijnacker al gauw even gaat buurten bij haar oude vrienden van Oliveo Handbal.

Jubileumprogramma 
Je kunt gaan volleyballen zodra je een jaar of acht bent. Spelenderwijs en stapsgewijs leer je het spel. Netwerk doet mee met een landelijke methode voor het jongste volleybal: Cool Moves Volleybal. Overal worden jongens en meisjes opgeleid die elkaar ontmoeten bij gezamenlijke toernooitjes. Een van de onderdelen van het jubileumprogramma was een heel groot CMV-toernooi in sporthal De Viergang die een van de grootste in de regio is met ook een prachtige tribune erbij.

Dominique zegt dat het mooie van Netwerk is dat iedereen er welkom is, ongeacht het talent, de herkomst of wat dan ook. Iedereen krijgt de gelegenheid om leuk te spelen; fanatiek of gewoon voor de lol. Het mag en kan allemaal.

De woensdagavond en de vrijdagavond zijn de Netwerkavonden in De Viergang en wie eens een kijkje wil nemen, is altijd welkom.

Jaap weet nog hoe hij destijds ging volleyballen. Hij ging mee met vriendje Gert-Jan van de Vaate en de andere twee maatjes waren Hans Ursem en Marc Miedema. “Het grappige is dat Hans Ursem, kapperszoon, destijds in Nootdorp woonde en in Pijnacker volleybalde. Nu woont hij in Pijnacker en speelt hij in Nootdorp.”

Springkikker
Gekscherend vertelt Jaap dat hij oud-international Peter Blangé het vak van spelverdeler heeft geleerd. “Dat was in het schoolteam van Dalton Voorburg waar we samen in speelden. Ik deed de set up en Peter was de afmaker. Zelf ben ik nooit een springkikker geweest. Ik moest het meer hebben van het tactisch inzicht.”

Toen Netwerk ook aan zitvolleybal ging doen, ging Jaap meteen ‘zitten’. Tot in de verste uithoeken van Nederland speelde het zitteam van Netwerk wedstrijden. Zelfs Leverkusen in Duitsland werd aangedaan.

Vermaard is het verhaal dat Netwerk een toernooi organiseerde en dat de onderbeenprotheses gezamenlijk werden bewaard in een kleedkamer. Marco van Tol haalde een geintje uit en gaf na afloop twee linkerbenen aan een speler uit Deventer en twee rechterbenen aan iemand uit Alkmaar. Hij dacht dat ze dat wel door zouden hebben maar toch niet. Pas de volgende dag merkten ze de verwisseling op. Ergens tussen Deventer en Alkmaar vond de ‘prothese-overdracht’ plaats.

Zo heeft Jaap verhalen genoeg voor een jubileumboek maar ze willen hem niet allemaal tegelijk te binnen schieten. Nu het jubileum is uitgesteld tot de club meer dan 51 jaar bestaat, is er tijd voor een jubileumboekje!

Intussen gaan de teams dus weer voorzichtig beginnen. De vereniging moet zelf een coronaprotocolletje maken en dat gaat ook gebeuren. Juichen en highfiven mag niet te uitbundig. Volleyballers zijn heel aanrakerig, dus dat wordt wennen.

Er zijn op dit moment zes jeugdteams, drie mannenteams, twee vrouwenteams en drie recreantenteams en overal zijn nieuwe mensen van harte welkom, zegt Dominique die zelf een voorbeeld is van iemand die het volleyballen na jaren weer heeft opgepakt. Ze vindt het weer geweldig zoals ook haar dochter Iris er volop van geniet. Via het volleybal ontstaan ook nieuwe vriendschappen tot huwelijken aan toe. Het eerste echte evenement wordt mogelijk het Oliebollentoernooi, qua verkleedtoestanden is dat het 12 inch-gebeuren van Netwerk, met – alweer – Jaap Mensink als organisator. (SO)

Voor meer informatie en contact, kijk op: www.vvnetwerk.nl.

Meer berichten