Afbeelding

Mogelijk heel erg koud vannacht: -14

Regio 3.141 keer gelezen

Regio - Gisteren is op grote schaal 1 tot 5 cm sneeuw gevallen. Op sommige plaatsen in een strook over het midden van het land viel nog meer. Zo viel in Zwolle, Epe, 't Harde en Elspeet 9 cm en kon in Loenen 10 cm worden genoteerd. Het was tevens de eerste ijsdag van 2019 met in De Bilt een maximumtemperatuur van -0,6 graden. Volkel kwam op -1,1 graden uit. Boven het sneeuwdek kan het komende nacht 8 tot 12 graden vriezen. Lokaal wordt het -14.

Het is voor het eerst deze winter in heel Nederland goed wit. Op 16 december was het ook wit in het binnenland, maar toen viel slechts een paar centimeter en smolt het sneeuwdek snel weg. Een normale winter telt landelijk 13 sneeuwdekdagen, waarbij het in Groningen een paar dagen langer wit is dan in Zeeland.

Strenge vorst dankzij sneeuwdek
Bij een dik vers sneeuwdek kan de temperatuur, onder rustige en heldere omstandigheden, zeer laag uitpakken. Dit komt omdat het sneeuwdek een isolerende werking heeft. Zeker een vers sneeuwdek bevat veel lucht en werkt als een soort deken over de bodem. De bodemwarmte kan hierdoor niet weg. Tevens zorgt een witte sneeuwlaag voor extra veel infrarood-uitstraling. Dit wordt ook wel het albedo-effect genoemd. Omdat de sneeuw zo wit is, koelt deze laag zeer snel af en dit wordt doorgegeven aan de onderste luchtlaag, die vervolgens ook snel afkoelt. Beide factoren zorgen voor een zeer snelle afkoeling boven het sneeuwdek. MeteoGroup verwacht in het binnenland minimumtemperaturen tussen -8 en -12 graden. Op de koudste plekken op de Veluwe en in de Limburgse heuvels, koelt het af tot -14 graden.

Afgelopen nachten ook al koud
Vanochtend kelderde het kwik tijdens een korte opklaring in Vijlen, boven een vers sneeuwdek, naar -9,8 graden. Iets verderop was het in de bewolking niet kouder dan -4 graden. In de nacht naar zondag en maandag vroor het regionaal zonder sneeuwdek al streng. Zo noteerde Leeuwarden zondagochtend -10,2 graden. Maandagochtend werd het in Deelen (bij Arnhem) ook -10,2 graden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant