De vijf projectleden v.l.n.r. Yvonne Wolf, Monique Spek, Bianca Soeterbroek, Tilly van der Knaap en Suzan Snels.
De vijf projectleden v.l.n.r. Yvonne Wolf, Monique Spek, Bianca Soeterbroek, Tilly van der Knaap en Suzan Snels.

Oostland krijgt nieuwe straat: de Startersstraat

Regio 638 keer gelezen

Oostland - Je loopt rond met plannen om een bedrijf te starten. Waar moet je beginnen? Hoe krijg je je ideeën gerealiseerd, welke regels zijn er, moet je een vergunning aanvragen en kom je in aanmerking voor subsidie? Om startende ondernemers in Oostland een vliegende start te geven is de Startersstraat ontwikkeld. Het initiatief vloeit voort uit het onderzoek 'De Kracht van het Oostland 2014-2016'.

Een projectgroep, bestaande uit Tilly van der Knaap, Suzan Snels, Bianca Soeterbroek, Monique Spek en Yvonne Wolf, nodigde vrijdagochtend 3 juli ondernemers(organisaties), de gemeente en de media uit voor de eerste steenlegging van de Startersstraat Oostland. De ontmoeting vond plaats bij Muller & Co aan de Kerksingel in Berkel en Rodenrijs waar gastheer Rober Willemsen het gezelschap op een ontbijtje trakteerde.

Willemsen is met zijn horecagelegenheid enkele maanden geleden gestart in het centrum van Berkel en Rodenrijs. Alhoewel hij al jaren ondernemer is, voelde hij zich in de gemeente Lansingerland starter. "Het vergunningentraject verliep niet soepel. Voor een beginnende ondernemer is dat heel vervelend en het vergt veel van je geduld en incasseringsvermogen", aldus Willemsen.

Monique Spek, voorzitter van de projectgroep, nodigde wethouder Ankie van Tatenhove, eveneens aanwezig, uit voor een reactie. De wethouder erkende het probleem wat Willemsen schetste, maar kon melden dat er inmiddels ook andere, meer positieve, ervaringen zijn. Ze noemde als voorbeeld de initiatiefnemers van Gezond Lansingerland (het gezondheidscentrum dat in de oude brandweerkazerne in Bergschenhoek onlangs van start is gegaan, red.) die wel soepel en op korte termijn konden beginnen. Inmiddels krijgen bedrijven die met de gemeente te maken krijgen één contactpersoon toegewezen, waarmee zij de hele procedure kunnen doorlopen. "Dat is een verbetering, Als gemeente hebben we hier zeker van geleerd."

Starterskapitaal
Suzan Snels lichtte vervolgens toe wat de bedoeling van de Startersstraat is en in het bijzonder van de bijeenkomst die ochtend. "Voor startende ondernemers zijn er in het Oostland – je hoeft dus niet ver te zoeken – veel bedrijven met expertise die voor starters van belang is. Je kunt denken aan administratie, communicatie, personeelszaken, juridische diensten, verzekeringen, huisvesting, ga zo maar door. In de Startersstraat treffen beginnende ondernemers op al deze terreinen winkels aan die ze op weg kunnen helpen bij het realiseren van hun plannen. Daarnaast kunnen de bij de Startersstraat aangesloten ondernemingen bijeenkomsten voor starters organiseren. Een spreekuur of coaching zijn ook mogelijk, kortom ook offline zijn de kansen groot", aldus Snels.

De eerste steen voor de Startersstraat moest echter nog gelegd worden en dat werd dan ook symbolisch gedaan door het overhandigen van een steen aan de aanwezigen. Doel van de bijeenkomst was een fundament voor de Startersstraat te leggen en daarvoor is geld nodig, een bedrag van € 15.000,-. Er moet een stichting worden opgericht, een website worden ontwikkeld en de starters moeten bereikt worden. Wie de projectgroep helpt de straat op te bouwen krijgt hiervoor promotiemogelijkheden als tegemoetkoming.

Oostland Partners notarissen zegde toe de notariële akte voor het oprichten van de stichting ter beschikking te stellen. De eerste stap werd dus vrijdag direct al gezet. Het is de bedoeling, dat de Startersstraat op de Oostlanddag op 15 oktober aanstaande wordt gelanceerd. Wie ook mee wil bouwen, kan contact opnemen met de projectgroep via info@startersstraat.nl of kijk op de website www.startersstraat.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant