Afbeelding

Zaterdag mogelijk warmterecord

Regio 25 keer gelezen

Regio - De komende dagen wordt het warmer en warmer. MeteoGroup verwacht dat het zaterdag de heetste dag wordt met in het oosten en zuidoosten van het land misschien wel temperaturen die nog nooit zijn gehaald in Nederland. Het absolute landelijke warmterecord in Nederland staat al jaren op 38,6 graden, gemeten op 23 augustus 1944 in het Gelderse Warnsveld.

Of het alltime record deze week nog wordt verbroken, hangt van veel factoren af. Zaterdag is nog ver weg en moeten we afwachten of de aangevoerde lucht daadwerkelijk zo heet is als nu al een tijd in de computerberekeningen zit. Lokale onweersbuien, die later deze week worden verwacht, kunnen de bodem vochtiger maken. Een vochtige bodem verdampt water. Dat verdampen kost energie en houdt het kwik lager dan boven een droge grond.

Mogelijk gaat de wind in de loop van zaterdag in een groot deel van het land van zee waaien en kan de koelere zeelucht de temperaturen tot in het oosten en zuidoosten temperen, waardoor een nieuw record er niet in zit. Kortom, volgens MeteoGroup zijn er nog allerlei addertjes onder het gras, maar de kans op een temperatuurrecord is aanwezig.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant