Afbeelding

Wisselvallig en vrij koel begin van de zomer

Regio 65 keer gelezen

Regio - De zomer begint op de langste dag waarop de meeste tijd zit tussen zonsopkomst en –ondergang. Dat is komende zondag 21 juni het geval, met in Utrecht totaal 16 uur en 31 minuten.

De zomerwende is het moment waarop de zon gezien vanaf de aarde haar meest noordelijke positie bereikt. Dit jaar is dat dus op 21 juni en in ons land om 18.38 uur het geval, maar de zomerwende kan soms ook één of tweede dagen eerder zijn en zelfs een enkele keer een dag later als gevolg van onze tijdcorrectie tijdens schrikkeljaren.

Van een zomers weerbeeld met volop zon en zomerwarmte is zondag en ook de dagen daarna geen sprake. We zitten in een wisselvallige en vrij koele periode die volgens MeteoGroup nog enige tijd duurt. Dit heeft te maken met een hardnekkige noordwestelijke tot westelijke wind. Deze voert vrij koele lucht vanaf de Noordzee aan en van tijd tot tijd komt een regenstoring onze kant op. Maar af en toe zit er ook wel een vriendelijke en droge dag tussen. Het wordt veelal 15 tot 19 graden, zondag en later komende week omstreeks 20 graden.

Seizoenen
Seizoenen ontstaan omdat de aarde rond de zon draait in ongeveer één jaar tijd en scheef staat ten opzichte van de zon. Als de aarde precies recht zou staan, zou er weinig verschil zijn tijdens het rondje rond de zon. Het noordelijke deel van de aarde is tijdens onze zomerperiode het meest naar de zon gekanteld waardoor er meer instraling is, de dagen langer zijn en het warmer wordt. In onze winterperiode wordt daarentegen juist het zuidelijk halfrond het meest opgewarmd. Tijdens de tussenliggende seizoenen, lente en herfst worden de dagen respectievelijk langer en korter.

Aarde en zon
De aarde draait echter niet precies in een cirkel om de zon, maar volgt een elliptische baan. De afstand tot de zon is dus niet altijd hetzelfde. Vaak denken mensen dat in de zomer de aarde dichter bij de zon staat. Het tegendeel is zelfs waar want in onze zomer staat de aarde verder van de zon dan in de winter. De afstand maakt niet zoveel uit. De kanteling van de aarde ten opzichte van de zon bepalen de seizoenverdeling.

1780
Om praktische redenen en volgens internationale afspraak gebruiken de weerkundigen voor het berekenen van klimatologische gemiddelden een andere seizoensindeling. De Societas Meteorologica Palatina besloot in 1780 om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen te beschouwen. De Societas, onder leiding van de invloedrijke Duitse keurvorst Karl Theodor, was een van de eerste internationale weerorganisaties. Volgens de klimatologische indeling is de zomer al op 1 juni begonnen en duurt het seizoen tot met 31 augustus. Voor andere berekeningen wordt ook de warmte in voor- en nazomer, in de maanden mei en september meegerekend.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant