Afbeelding

Tropische hitte, gevolgd door onweer

Regio 26 keer gelezen

Regio - In De Bilt is het op 5 juni nog nooit warmer geworden dan 30,8 graden. Vandaag komen we daar heel dichtbij. Of we dit record (uit 1950) gaan verbreken is nog maar de vraag. Een top drie plek zit er echter zeer waarschijnlijk wel in. De tropische hitte wordt later vandaag wel verdreven door een paar pittige onweersbuien.

Erg warme lucht vanuit Zuid-Europa arriveert vandaag volgens MeteoGroup in ons land en met volop zonneschijn gaat de temperatuur dan ook pijlsnel omhoog. Op veel plaatsen in het binnenland wordt de tropische grens van 30 graden gehaald of overschreden, in Brabant en Limburg vanmiddag lokaal 33 graden, en aan de kust wordt het een zomerse 25 graden. In die warme lucht ontwikkelen zich tegen het einde van de middag, als eerste in Zeeland, een paar regen- en onweersbuien en deze trekken gedurende de avond en nacht verder het land in. Plaatselijk pakken de buien stevig uit, met naast onweer ook hagel en (zware) windstoten tot lokaal 90 kilometer per uur.

De tropische hitte houdt slechts 1 dag aan. Zaterdag en zondag is het met gemiddeld 20 graden alweer een stuk minder warm, maar het blijft voorlopig zonnig en droog.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant