Logo telstar-online.nl

PvdD: Ernstige mishandeling ganzen

  •   keer gelezen   Regio

Regio - Het doden van ganzen door middel van het omdraaien van de nek veroorzaakt buitensporig veel dierenleed, omdat het voor de dieren tot een langzame, pijnlijke en gruwelijke dood leidt. Dat zegt inwoonster van Pijnacker-Nootdorp, fractievoorzitter Carla van Viegen.

De Partij voor de Dieren in Zuid-Holland is verbijsterd dat de provincie toestemming geeft om ongelimiteerd ganzen op deze manier te doden. De vergunning daarvoor geldt zelfs tot en met 31 oktober 2015. Gedeputeerde Staten hebben de provinciale Faunabeheereenheid toestemming gegeven in heel Zuid-Holland voor het onbeperkt vangen, vervoeren en doden van de ganzen door middel van het omdraaien van de nek. Het gaat onder meer om de grauwe gans, de kolgans, de brandgans en de Canadese gans. Daarnaast mogen de ganzen, alvorens ze gedood worden, over een afstand van maximaal 25 kilometer vervoerd worden.

Deze manier van doden veroorzaakt heel veel leed. Allereerst geeft het vangen van de ganzen veel stress. Daarna het inladen en vervoeren dat nog meer stress veroorzaakt. En ten slotte leidt de manier waarop de dieren worden gedood tot een langzame en zeer pijnlijke dood. Het doden door het rondslingeren van de gans aan de nek wordt door de Raad voor Dierenaangelegenheden in het rapport Richtsnoer Ganzendoden

1

uit 2012 als niet goed uitvoerbaar afgewezen.

Meer berichten