Afbeelding

Politie vraagt hulp bij vernieling en brandstichting

Regio 51 keer gelezen

Regio - De eerste dagen van december vonden er verschillende incidenten in de regio plaats. Zo werd op 2 december op de Gondelkade in Zoetermeer een brievenbus opgeblazen. In Den Haag vernielde een 17-jarige Hagenaar op 6 december een camera in de Potgietersstraat. De volgende dag vernielde een groepje jongens in Delft meerdere auto’s en weer een dag later brandde op de Admiraal Helfrichsingel in Rijswijk een container uit. Ook kwamen meldingen van autobranden bij de politie binnen.

Politie Haaglanden onderzoekt deze en andere incidenten. Daders kunnen erop rekenen dat gemaakte schade op hen wordt verhaald. De 17-jarige Hagenaar die de camera vernielde weet bijvoorbeeld nu al dat hij de reparatiekosten van 450 euro zal moeten vergoeden.

Jullie hulp is erg belangrijk bij de opsporing van daders. Wanneer je iets ziet gebeuren dat niet door de beugel kan, kun je op verschillende manieren contact opnemen met de politie. Zie je bijvoorbeeld dat iemand een prullenbak vernielt? Of zie je iemand een auto in brand steken, een winkelruit ingooien of een ander mishandelen? Bel gelijk naar 1-1-2.

Maak, als dat mogelijk is, ook foto’s of een filmpje met je mobiele telefoon. Let daarbij wel altijd eerst op je eigen veiligheid. Deze beelden zijn zeer nuttig bij het opsporen van de daders. Stuur ze door naar Politie Haaglanden via site www.nationale-recherche.nl. De beelden verschijnen niet op internet, maar worden alleen gebruikt om de daders te pakken.

Ook wanneer je ziet dat buurtbewoners pallets, kerstbomen of autobanden verzamelen, vraagt de politie om contact op te nemen. Bel in dat geval met 0900-8844. De goederen worden vaak gebruikt om een flinke fik te kunnen stoken. Die ongecontroleerde branden kunnen veel ellende veroorzaken en zijn dus verboden. De politie spoort daarom rond de jaarwisseling geheime opslagplaatsen voor brandbaar materiaal op.

Aanpak vernielingen en brandstichting
Politie Haaglanden geeft net als andere jaren een hoge prioriteit aan de aanpak van de vernielingen en brandstichting, waaronder autobranden. De politie surveilleert in aanloop naar de jaarwisseling bijvoorbeeld vaker dan gebruikelijk op zogenoemde ‘hotspots’. Ook onderhoudt de politie veelvuldig contact met tankstationhouders. Jaarlijks blijkt namelijk dat jongeren vaak kleine hoeveelheden benzine aftappen in plastic flessen. Benzine die ze later gebruiken om – bijvoorbeeld – auto’s in brand te steken. Diverse tankstationhouders hebben daarom op verzoek van de politie besloten het niet toe te staan dergelijke kleine hoeveelheden benzine mee te nemen.

Burgernet en social media
De politie kan extra ogen en oren op straat goed gebruiken, zeker tijdens de jaarwisseling. Wil jij helpen zoeken naar een verdachten of vermisten? Sluit je dan aan bij Burgernet, zodat de politie met een sms’je of spraakbericht jouw aandacht kan vragen voor incidenten in de buurt. Aanmelden kan via www.burgernet.nl. Volg je de politie liever via Twitter of Facebook? Op www.politie.nl/haaglanden staan alle accounts van jouw wijkagent of -bureau.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant