Supersnelrecht in Den Haag

do 30 dec 2010, 13:58 Regio

Regio - Het Openbaar Ministerie in Den Haag treedt de komende jaarwisseling hard op tegen veroorzakers van ongeregeldheden. Net als in 2009 en 2008 moeten verdachten die zich tijden Oud & Nieuw misdragen, op zogenaamde supernelrechtzittingen verschijnen.

Dat betekent dat ze binnen drie dagen na hun aanhouding voor de rechter moeten verschijnen en als ze veroordeeld worden, ook direct hun gevangenisstraf moeten uitzitten. Ook opgelegde taakstraffen moeten direct na de jaarwisseling worden uitgevoerd. Daarnaast zal het OM ook zwaardere straffen eisen. De strafeis zal in alle Oud & Nieuw zaken 75 procent hoger liggen dan anders.

Voor wie geweld tegen mensen met een publieke taak (bijvoorbeeld politie, ambulancepersoneel, brandweer) gebruikt, ligt de eis van het OM nog hoger, namelijk op 200 procent. Daarnaast zal de officier van justitie bij alle verdachten aan de rechtbank vragen om als bijzondere voorwaarde huisarrest op te leggen voor de volgende jaarwisseling.

Wanneer supersnelrecht

In verband met de korte termijn tussen de aanhouding en de behandeling op de zitting, moeten de zaken die voor de supersnelrechter komen – bewijstechnisch gezien - relatief eenvoudig zijn. Dat betekent dat complexere zaken waarin aanvullend onderzoek nodig is in het algemeen niet in aanmerking komen voor supersnelrecht.

Zondag 2 januari persbericht

Op zondag 2 januari aan het einde van de middag heeft de afdeling persvoorlichting van het OM Den Haag een overzicht van het aantal supersnelrechtzittingen. Via een persbericht en twitter zal de afdeling persvoorlichting melden hoeveel zaken er maandag en dinsdag gepland staan.

De supersnelrechtzittingen vinden op maandag 3 januari en dinsdag 4 januari plaats in het Paleis van Justitie in Den Haag. Maandagmiddag om 14.00 uur zal de eerste zitting zijn. Als er dinsdag ook nog supersnelrechtzittingen zijn, dan zal de eerste om 9.30 uur beginnen.

Uit de krant