Ondernemerstroonrede goed voor Nederland

Regio 41 keer gelezen

Lansingerland - "Er zit absoluut verbetering in de economie, maar we zijn er nog lang niet". Volgens voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland zijn forse bezuinigingen onontkoombaar en is het van het allergrootste belang dat de overheid werk en ondernemen prioriteit geeft. Dat zei hij tijdens het Miljoenenontbijt Oostland.

"Niet voor niets is er in de Troonrede zoveel aandacht voor ondernemers. Daar is ook kritiek op, maar als de overheid het aantrekkelijk wil maken voor ondernemers om in eigen land te investeren, is dat niet om hun zak te spekken, maar om de werkgelegenheid in stand te houden en uit te breiden. Hun bedrijven zorgen voor werk, een gezonde betalingsbalans en, via belastingen, staatsinkomsten", aldus de voorzitter van Bouwend Nederland tijdens het Miljoenenontbijt van VNO NCW Oostland, woensdagochtend 22 september in het nieuwe gebouw van Koppert Biological Systems in Berkel en Rodenrijs.

"Het bedrijfsleven snapt dat we een stapje terug moeten en de systemen waarbinnen we opereren erg ingewikkeld zijn geworden. Een goede ondernemer accepteert het als hij eerst moet afwaarderen en verlies nemen, voordat hij verder kan gaan. De overheid moet ondernemers, die in die beweging een beetje achteraan lopen, de kans geven weer te investeren. Bijvoorbeeld door degenen die door de crisis in problemen zijn geraakt de gelegenheid te geven met hun verleden af te rekenen, laat ze hun verliezen verrekenen met winsten van de afgelopen jaren. Dankzij de lobby van VNO-NCW bij het kabinet, gebeurt dat ook. Uit de statistieken blijkt dat de export aantrekt. Gelukkig, want daar leven we met elkaar van. Ondernemers die nu hun kansen zien en investeren, moeten hun investeringen versneld mogen afschrijven. Daar hebben niet alleen zij, maar wij allemaal voordeel van."

Herstel van het vertrouwen van de consument in zijn eigen financiële positie, waardoor hij weer grote aankopen durft te doen, is cruciaal om de economie er bovenop te krijgen. Brinkman: "Sparen is goed, maar uiteindelijk moeten we allemaal leven van wat we met z'n allen verdienen en verkopen. De woningsector wacht op maatregelen van landelijke en lokale overheden die het consumentenvertrouwen stimuleren, om de markt weer in beweging te krijgen. En dat zit niet in de eerste plaats in een btw-verlaging voor verbouwingen."

Bezuinigen

Forse bezuinigingen zijn volgens Brinkman hard nodig om onze individuele en collectieve schuldenpositie te verbeteren. "Hoewel we het in vergelijking met landen om ons heen relatief goed doen, is de schuldenlast toch fors. Gelukkig kan Nederland nu nog goedkoop lenen, mede omdat we in het verleden hebben laten zien dat we de juiste maatregelen kunnen nemen. Toch hebben we zelf niet in de hand of we ooit in een positie komen als Griekenland of Portugal. Of wij spaarpotjes en voldoende vermogen hebben of niet, daar geven ze op de wereldkapitaalmarkt geen stuiver voor. Als ook voor ons de rente gaat oplopen, kunnen we moeilijker aan geld komen, zeker op de lange termijn." VNO-NCW heeft het idee geopperd ondernemers, bijvoorbeeld in de bouw, te helpen met garantiestellingen. Maar doordat ook pensioenfondsen en banken buffers moeten inbouwen, is dat geen simpele oplossing. Brinkman: "Het probleem is dat we met elkaar wel veel geld hebben, maar dat we daar ook allemaal aan het einde van de dag rendement op moeten halen."

Eigenlijk gaat het zo slecht niet met ons land. "Als je kijkt naar de koopkrachtontwikkeling van de afgelopen 3 jaar zijn we erop vooruit gegaan. Dat geldt alleen niet voor wie werk heeft." Brinkman noemt een bezuiniging van 18 miljard euro, zoals het beoogde nieuwe kabinet wil, veel. "Maar we moeten niet doen alsof de boel instort. We moeten slikken dat we minder kunnen afschrijven." Volgens de voorman van de bouwsector zullen bedrijven en particulieren erop moeten rekenen dat de overheid via subsidies en belastingmaatregelen bijdraagt aan hun bedrijfspanden en woningen. Zij mogen dan wel terugverwachten dat de overheid straten en bedrijfsterreinen goed onderhoudt, waardoor de waarde van de gebouwen blijft behouden. "We moeten meer onze eigen broek ophouden." Voor de bouwsector, die het afgelopen jaar geconfronteerd is met meer faillissementen dan ooit, is er een lichtpuntje. "Er zijn nog veel woningen nodig. We blijven minder bij elkaar en willen ruimer wonen." Er is volgens Brinkman 'reden tot hoop', als we niet bij de pakken gaan neerzitten.

Drama

Tijdens de paneldiscussie na afloop van Brinkmans inleiding, pleitte Meiny Prins, directeur van Priva uit De Lier, nog eens voor een beperking van de wet- en regelgeving. "Door te utteren over bijvoorbeeld een sperwernest worden belangrijke projecten vertraagd. Daardoor verstikt de economie. De burgemeesters Ewald van Vliet (Lansingerland) en Rik Buddenberg (Pijnacker-Nootdorp) gaven aan dat de regeldruk in hun gemeenten al met zo'n kwart is afgenomen. Prins zou bovendien graag een flexibeler ontslagregeling zien. "Maximaal een jaar salaris meegeven bij ontslag is al een hele verbetering", zei ze tegen Cor van der Wel, gespreksleider en voorzitter van VNO-NCW Oostland. "Ik zie dat potentieel gezonde bedrijven failliet gaan doordat ze de kantonrechtersregeling niet kunnen opbrengen. Dat is een drama." Het tweede Miljoenenontbijt van VNO NCW Oostland werd door 170 ondernemers bezocht.

> Beelden van Cok van der Berg

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant