Laat hulpverleners hun werk doen

Regio 84 keer gelezen

Haaglanden - Relschoppers die nitraatbommen richting politie gooien. Dronken jongeren die ambulances met vuurwerk bekogelen. Omstanders die de brandslang uit de handen van een brandweerman trekken. De agressie tegen hulpverleners neemt toe. Terwijl ze alleen maar gewoon hun werk doen. Hulp verlenen aan u!

Onze regio (en vooral Den Haag) viert traditioneel een vurig feestje met oud en nieuw. Daar is niks mis mee. Maar dit feestje ontaardt te vaak in vernieling, brandstichting en geweld. Vooral politie, brandweer en ambulancepersoneel moeten het nogal eens ontgelden. "Daarmee pak je natuurlijk echt de verkeerde", zegt woordvoerder Wim Hoonhout. "Wij werken met oud en nieuw met volle inzet om de inwoners van onze regio een leuke jaarwisseling te gunnen. Ons hinderen in ons werk kan grote gevolgen hebben." Daar bedoelt hij mee dat slachtoffers soms langer op hulp moeten wachten, soms met fatale gevolgen.

Wat kunt u z?lf doen?

Als bewoner gaat u natuurlijk niet de politie bellen voor elk rotje dat wordt afgestoken. Maar ziet u een vechtpartij of een ongeluk of worden kerstbomen en huisraad opgestapeld om een vreugdevuur te bouwen, belt u dan onmiddellijk 112. Daarnaast heeft Politie Haaglanden dit jaar voor het eerst een speciale internetsite gebouwd waar u uw foto's en filmpjes kunt uploaden. Met de beelden die via deze site worden ge?pload hoopt het korps zaken tegen raddraaiers sneller op te kunnen lossen. Agenten controleren het binnengekomen materiaal onmiddellijk om verdachten zo snel mogelijk te kunnen oppakken en om te zien wat voor soort werkwijze de daders gebruiken.

Aanpak autobranden

De aanpak van autobranden is een van de korpsspeerpunten tijdens deze jaarwisseling. Twee jaar geleden was een dieptepunt met zo'n 130 auto's die in deze regio in vlammen opgingen door brandstichting. Vorig jaar was dit aantal door maatregelen al met de helft teruggedrongen. Met de uploadsite en door bestaande maatregelen verder uit te breiden, proberen politie, justitie en de burgemeesters van Den Haag en omliggende gemeenten het aantal brandstichters, vernielers en relschoppers verder terug te dringen.

Daarom stuurt burgemeester Van Aartsen een groep van 250 notoire raddraaiers kort voor de jaarwisseling een brief waarin hij hen waarschuwt dat ze nauwlettend in de gaten worden gehouden. Gaan de gewaarschuwde raddraaiers toch over de schreef, dan kunnen ze erop rekenen hard en snel te worden aangepakt. Het Openbaar Ministerie brengt daarvoor net als vorig jaar het supersnelrecht in stelling. Op maandag 4 januari 2010 is de snelrechtzitting.

Uit de krant