Logo telstar-online.nl
Skim apparatuur.
Skim apparatuur.

Ruim veertig gevallen van skimmen bekend

  •   keer gelezen   Regio

Den Haag - Politie Haaglanden hield in de laatste vier maanden van 2008 in Delft, Leidschendam en Den Haag totaal zes mensen aan die verdacht worden van skimmen.

In de Haagse regio sloegen skimmers meer dan 40 keer toe. Door zeer alert optreden van agenten die een melding kregen van het ontdekken van skimapparatuur konden zes mensen (20 tot 25 jaar), allen van Oosteuropese afkomst worden aangehouden. De agenten reden niet direct naar de bank, station of winkel maar hebben in de omgeving onderzoek gedaan naar verdachte personen die op hun beurt van een afstandje “hun” apparatuur in de gaten hielden.

Skimmen levert veel geld op

Skimmen komt voor in meerdere varianten. Zo kunnen criminelen in winkels nagemaakte omhulsels van een betaalautomaat over de echte automaat plaatsen. Deze omhulsels zijn voorzien van apparatuur die de pincode opslaat wanneer deze wordt ingetoetst en de gegevens van de magneetstrip kopieert als deze door de gleuf wordt gehaald. Daarnaast worden kaartjesautomaten op treinstations, pinautomaten bij banken en betaalautomaten bij onbemande tankstations bewerkt.

In de meeste gevallen plaatsen de skimmers een nep-front vóór de werkelijke voorkant. Ook dit front is voorzien van apparatuur die de magneetstrip scant. Door een cameraatje van bijvoorbeeld een mobiele telefoon boven de cijfertoetsen van de pin- of betaalautomaat te plaatsen, weten de criminelen ook de benodigde pincode te bemachtigen. Daarna plunderen ze de rekening en verdienen op deze manier grof geld. Een Hagenaar die kort geleden bij toeval werd aangehouden was in het bezit van twintig duizend euro. De man maakte tijdens het pinnen gebruik van zogenaamde White plastics: passen die geen enkel uiterlijk kenmerk van een bestaande debit- of credit card hebben, maar waarop wel een magneetstrip is aangebracht die overeenkomt met de strip op de geskimde pas.

Preventieve maatregelen

De opsporing van skimmers is geen eenvoudige zaak, er zijn echter wel simpel preventieve maatregelen te nemen. Ondernemers kunnen de betaalautomaten in hun zaak ‘merken’ zodat een nagemaakt omhulsel van een standaard betaalautomaat direct opvalt. Een boekenwinkel in Den Haag heeft de automaat in de zaak bijvoorbeeld rood geverfd.

Skimmers slaan toe bij Tinq in Delfgauw

Skimmers slaan toe op Raadhuisplein

Meer berichten