Vernieuwde infrastructuur A13 geopend

Regio 50 keer gelezen

Regio/Delft - Gisteren zijn onder grote belangstelling de volledig vernieuwde infrastructuur van de A13 bij het IKEA Concept Center en het nieuwe kunstwerk de Liefdesbrief op feestelijke wijze geopend.

Het indrukwekkende infrastructurele project is een publiekprivate samenwerking (pps) tussen de gemeente Delft, Inter IKEA Systems B.V. en Rijkswaterstaat. De opening werd verricht door Lian Merkx en Anne Koning (wethouders gemeente Delft), Anders Westny (store manager van de IKEA Store in het IKEA Concept Center) en Folkert Post (Hoofdingenieur directeur Rijkswaterstaat Zuid-Holland). Ook de heer Hans Magnusson, ambassadeur van Zweden was aanwezig bij de opening.

Fietsers

Vooral de goede samenwerking tussen de diverse partijen werd door de sprekers geroemd. “Alle weggebruikers hebben het afgelopen jaar bij tijden last gehad van wegafsluitingen door de werkzaamheden. Maar het resultaat mag er zijn. Het positieve effect van de nieuwe infrastructuur is voor ons al duidelijk merkbaar”, gaf store manager Anders Westny aan. Wethouder Anne Koning van Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit bedankte met name de fietsers voor hun geduld.

Bereikbaarheid

Folkert Post van Rijkswaterstaat benadrukte het gezamenlijke doel van de samenwerking. “Bij dit project komen drie belangen samen: de bereikbaarheid van de stad Delft, van het IKEA Concept Center en de verbetering van de doorstroming op de snelweg.”

De totale herinrichting van het gebied rondom het IKEA Concept Center met bomen en veel groen is volgens planning in de zomer van 2008 gereed.

Trots

De nieuwe entree tot Delft is tevens verrijkt met een prachtig kunstwerk: de Liefdesbrief, gemaakt door het kunstenaarsduo Berkman en Janssens. In het kunstwerk zijn de ingrediënten uit het gelijknamige schilderij van Johannes Vermeer terug te vinden. “Wij zijn bij het maken van dit kunstwerk geïnspireerd door de historie van Delft. Zo kan men met name de coulisseopbouw, het zwart-witte tegelpatroon en de kleur dieprood van Vermeer terugzien in dit kunstwerk. De witte dierfiguren waaronder een hond, een aap en een pauw zijn bekend van 17e eeuwse Delftsblauwe tegels. Het hele kunstwerk bestaat uit 10 stalen beelden waarvan de hoogste 3 meter is, 24 rode pilaren met witte decoraties en een zwart-wit ruitmotief op de schuine taluds van het viaduct Oosterpoort. Het is een bijzonder mooie toegangspoort naar Delft geworden, waar de stad trots op kan zijn”, aldus Berkman en Janssens.

Preview

Ter gelegenheid van de opening, hadden Berkman en Janssens in Museum Het Prinsenhof in Delft een preview ingericht van de tentoonstelling ‘de Liefdesbrief’. Deze tentoonstelling zal vanaf januari 2008 in museum Lambert van Meerten in Delft te zien zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant