Afbeelding

Slechts één inbraak rondom kerstdagen

Regio 5 keer gelezen

Pijnacker - Rondom de kerstdagen is er slechts één keer ingebroken in Pijnacker-Nootdorp, het bleef bij een poging. Dat meldt politiewoordvoerder Wim Hoonhout vandaag aan Telstar Online.

"Een mooi resultaat", zegt Hoonhout. De enige inbraakpoging vond plaats bij een woonhuis aan de Pottenbakkerstraat in Delfgauw. De politie gaf deze periode extra aandacht aan woninginbraken. Deze extra inzet van de politie op locaties waar uit onderzoek sprake is van een grotere kans op een woninginbraak tijdens de Kerstdagen leidde in meerdere gevallen tot (heterdaad) aanhoudingen van inbrekers in de regio.

De inspanningen van de politie konden niet voorkomen dat er ook sprake was van een aantal Kerstinbraken. Met name op eerste en tweede kerstdag waren inbrekers actief. Bewoners waren langere tijd van huis, vooral in de avonduren tijdens het piekmoment tussen 17.00 en 21.00 uur, als ze met familie en vrienden aan tafel zaten. Daarom was de politie juist op deze piekmomenten extra aanwezig op straat in die gebieden waar een verhoogde kans op inbraak aanwezig was.

Succesvolle aanpak
De extra inzet van de politie op locaties waar uit onderzoek sprake is van een grotere kans op een woninginbraak tijdens de Kerstdagen leidde in meerdere gevallen tot aanhoudingen van op heterdaad van inbrekers in de regio. Eerste Kerstdag hield de politie op de Pastoorswarande in Den Haag twee Haagse verdachten beiden 23 jaar aan die aan het inbreken waren. Ook bij een inbraak op de Dedemsvaartweg eveneens in Den Haag kon de politie twee inbrekers aanhouden. Het duo vluchtte aanvankelijk, maar kon dankzij de inzet van politiehonden twee Hagenaars (49 en 34 jaar) aanhouden. In Poeldijk waren het alerte buurbewoners die eveneens eerste Kerstdag het verschil konden maken. Zij betrapten bij een woninginbraak op de Nieuweweg twee 20-jarige inbrekers uit Naaldwijk en Den Haag. Op de Lijnschootenlaan in Naaldwijk leidde de extra inzet van de politie tot de aanhouding van een 23-jarige Rijswijker. Ook hij werd op heterdaad bij een woninginbraak aangehouden. Uit onderzoek bleek dat deze inbreker vermoedelijk ook bij de beide buren had geprobeerd in te breken. Een tweede verdachte wist bij deze inbraak te ontkomen. Alle verdachten hebben antecedenten op vermogensdelicten zoals woninginbraken. In samenspraak met het Openbaar Ministerie wordt gekeken of de verdachten kunnen worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Regio-inbraken tijdens de Kerstdagen
De inspanningen van de politie konden niet voorkomen dat er ook sprake was van een aantal Kerstinbraken op pogingen daartoe. Met name op eerste en tweede kerstdag waren inbrekers actief. Zo bleek dat in Den Haag in circa 20 woningen werd ingebroken. Vorig jaar kende Den Haag nog bijna 50 woninginbraken. Leidschendam-Voorburg noteerde elf inbraken. Delft kende vier inbraken. Het Westland en Midden Delfland kende 11 woningeninbraken. Opvallend was het aantal pogingen. In zeker tien gevallen werd gepoogd in te breken, maar kwam deels door goed hang en sluitwerk de inbreker niet verder. Zoetermeer slechts drie inbraken en drie pogingen daartoe. Pijnacker-Nootdorp kende slechts 1 poging tot inbraak.

In Leiden sloegen inbrekers tijdens de feestdagen twee keer hun slag en in een geval deden zij een poging. In het kader van "let ook op het huis van je buren", zag een oplettende buurman uit Voorschoten drie personen in het huis van zijn buren. Toen hij aanbelde bij de woning namen de drie direct de benen. Een van de inbrekers wist hij te laten struikelen waardoor een zojuist gestolen doosje sieraden op de grond viel en werd achtergelaten door de inbrekers. In Gouda kwamen er 16 meldingen van inbraak bij de politie binnen. In tien gevallen ging het om een woninginbraak en zes keer om een poging daartoe. De politie hield op kerstavond twee jongens (17,18) uit Gouda aan die bij het aanbieden van een nieuwjaarskaart er met de huissleutels van de bewoner vandoor gingen toen zij geld voor de jongens wilde pakken en hierbij de deur open liet. De politie kon hierdoor wellicht een inbraak voorkomen. In Alphen aan den Rijn kwamen twee meldingen van woninginbraken binnen. In Ter Aar zocht de politie op Eerste kerstdag nog naar drie verdachten van een woninginbraak. Hierbij werden een politiehond en een politiehelikopter ingezet.

Top vier
Als het gaat om dagen waarop jaarlijks de meeste inbraken plaatsvinden dan staat de komende jaarwisseling op de tweede plaats.

Tweede Kerstdag

OUDEJAARSAVOND

Eerste Kerstdag

Pakjesdag 5 december

Oudejaarsavond, risico op inbraak
Oudejaarsavond, zij blijkt uit de analyse die de politie uitvoerde is een dag waarop traditioneel veel inbraken plaatsvinden. "Zorg dat uw woning er bewoond uitziet: laat in en om het huis lampen branden, zet glazen op tafel en zet bijvoorbeeld de radio aan. Laat waardevolle spullen zoals tablets en smartphones niet in het zicht liggen. Doe ramen en deuren dicht en draai deze op slot, niet alleen als u voor langere tijd weggaat, maar ook als u alleen de straat op gaat om buren een gelukkig Nieuwjaar te wensen en vuurwerk af te steken. Vergeet ook de achterdeur niet. Zorg er voor dat terwijl u feestviert een inbreker niet ongemerkt naar binnen kan glippen." Vraag ook uw buren om uw huis extra in de gaten te houden. Geef aan waar u bent te bereiken en zorg er voor dat uw buren in geval van nood uw woning met een reservesleutel in kunnen.

Bel direct 112!
Natuurlijk let de politie tijdens de oudejaarsnacht op vreemde en verdachte situaties in uw wijk. Daarbij kan de politie uw ogen en oren goed bij gebruiken. Hoort of ziet u iets ongewoons? Een persoon die op de uitkijk staat? Aarzel niet en bel direct 112. De politie kan dan wellicht een inbraak voorkomen en een inbreker op heterdaad aanhouden. Sluit ramen en deuren! Geef inbrekers geen kans, ook niet tijdens de feestdagen!

Uit de krant