Afbeelding

Toch helihaven nabij Nootdorp?

Regio 11 keer gelezen

Nootdorp/Ypenburg - Een terrein bij het Prins Clausplein in Den Haag is de beoogde locatie voor een nieuwe luchthaven voor helikopters. HeliPlan heeft bij de provincie Zuid-Holland opnieuw een vergunning aangevraagd.

Voor het vliegveld zelf gelden normen van maximaal 68 decibel aan geluidsoverlast en een minimale afstand tot woningen van 500 meter. Omwonenden vrezen echter grote overlast, omdat deze normen niet gelden voor woningen langs de vliegroutes van de helikopters. Het bedrijf wil taxi- en recreatieve vluchten gaan uitvoeren, 400 landingen en 400 opstijgingen per jaar.

Lokale politici onderzoeken momenteel welke routes het helikopterbedrijf precies wil gaan vliegen. Daarmee kan de overlast beter in kaart worden gebracht. Behalve de geluidsoverlast pleit ook de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen tegen de komst van de helihaven. De zeer hoge CO2-uitstoot van helikopters staat zelfs zo ongeveer haaks op de huidige klimaatdoelen.

Stukken
De stukken over de aanvraag voor de nieuwe helihaven liggen sinds 21 november 2014 ter inzage bij de Milieudienst Rijnmond in Schiedam en de gemeenten Den Haag (servicecentrum Spui en Stadsdeelkantoor Leidscheveen/Ypenburg), Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp en Rijswijk. Betrokkenen kunnen tot en 1 januari 2015 een zienswijze met bewaren tegen de helihaven indienen.

Uit de krant