Afbeelding

Grote onduidelijkheid over Metropoolregio

Regio 22 keer gelezen

Regio - De SP heeft opheldering gevraagd over de huidige stand van zaken van de Metropoolregio. Uit een brief van het kabinet blijkt dat men niet kiest voor de opzet van de Metropoolregio die de gemeente Den Haag graag wil. Het kabinet wil dat dit nieuwe orgaan alleen over verkeer en vervoer in de regio gaat, de gemeente Den Haag wilde juist veel meer taken.

SP-raadslid Aisha Akhiat: "Al jarenlang wordt er gesproken over Metropoolregio, een soort ondemocratische nieuwe bestuurslaag tussen gemeenten en provincie, waarin vooral Rotterdam en Den Haag de dienst uitmaken. Nu blijkt dat het kabinet hier geen toestemming voor gaat geven. We zijn daarom benieuwd wat de gemeente nu gaat doen en hoeveel geld er al aan dit project is verspild. De SP heeft daarom opheldering gevraagd".

De Metropoolregio wordt de vervanging van het stadsgewest Haaglanden en de stadsregio Rijnmond. Alle 24 gemeenten die nu nog in deze twee organen zitten, willen vanaf 1 januari in de Metropoolregio gaan samenwerken met een veel breder takenpakket dan de regio's hebben, bijvoorbeeld op het gebied van economie. In een brief van Staatssecretaris Mansveld blijkt nu dat het kabinet hier geen toestemming voor gaat geven.

Toch lijkt het erop dat de gemeente op de ingeslagen weg doorgaat. "Uit een interne mail blijkt nu ook nog dat men de Metropoolregio met een breed takenpakket wil doordrukken, ondanks de afwijzende brief van het kabinet. We willen daarom graag weten van het stadsbestuur wat men nu gaat doen en wanneer de gemeenteraad hierover geïnformeerd wordt", aldus Akhiat.

Uit de krant