Afbeelding

Vijftien moneymules aangehouden in Delft

Regio 4.446 keer gelezen

De politie in buurgemeente Delft heeft de afgelopen twee weken vijftien mensen aangehouden die zich lieten gebruiken als moneymule. De verdachten zijn tussen 21 en 61 jaar oud.

De verdachten kwamen naar voren in een onderzoek van een andere politie-eenheid. In de meeste gevallen benaderden criminelen verdachten via besloten groepen op social media met de vraag of ze makkelijk wat geld wilden verdienen. Het enige wat zij daarvoor hoefden te doen was hun bankrekening ter beschikking stellen. Daarop zou dan een geldbedrag worden gestort, waarvan een deel voor de moneymule zou zijn. Dit geld ontvingen de moneymules echter nooit. De criminelen gebruikten de rekeningen van de moneymules in de meeste gevallen voor Vriend-in-nood oplichting mee te plegen. Ze stuurden slachtoffers dan appjes die zogenaamd van vrienden of bekenden kwamen. Bijvoorbeeld: “mama dit is mijn nieuwe nummer, ik moet een rekening betalen en dit lukt nu niet, zou jij dit kunnen betalen voor mij?” 

In een aantal andere gevallen vroegen de criminelen de moneymule zijn of haar identiteitsbewijs af te geven. Daarmee openden ze dan online een rekening. Ook gaven ze deze identiteitsbewijzen in enkele gevallen als onderpand aan drugsdealers in ruil voor verdovende middelen.

Rechercheur Wies, betrokken bij deze zaak, vertelt: “Het is strafbaar om je identiteitsbewijs af te geven aan een ander. En al helemaal als je weet dat hier dan strafbare feiten of mee gepleegd gaan worden of als iemand er misbruik van gaat maken.” Verder hoorde Wies veel verdachten in de verhoren zeggen dat ze dachten toch niet gepakt te worden. “De verdachten vertelden dat zij werden verleid door het aanbod om snel geld te verdienen. Mensen die zich laten gebruiken als moneymule hebben vaak geld nodig. Ze hebben bijvoorbeeld schulden of willen heel graag iets kopen dat ze eigenlijk niet kunnen betalen. Criminelen spelen hier slim op in. Mijn oproep is: doe het niet! Als je gepakt wordt als moneymule zijn de gevolgen echt groot en ze achtervolgen je nog een hele lange tijd. Je kunt bijvoorbeeld een strafblad krijgen, je kunt geen bankrekening meer openen en je kunt geen lening afsluiten als je een huis wilt kopen.”

Gevolgen
Als moneymule moet je altijd het gestolen geld terugbetalen. De criminelen zijn vervolgens vaak spoorloos, zij kunnen over het weggesluisde geld beschikken zonder dat iemand weet dat zij erachter zitten. De kans is groot dat wanneer een money mule wordt gepakt, hij of zij:

- Een strafblad krijgt
- Geen bankrekening (meer) kan openen
- Moeilijker aan een baan komt
- Geen lening kan afsluiten voor het kopen van een huis

Wat is een moneymule?
Moneymules, geldezels of katvangers, zijn mensen die geronseld worden om hun rekening te laten misbruiken door criminelen. Als mensen hun bankpas of -rekening en pincode geven, storten slachtoffers van internetoplichting geld op de rekening van deze moneymules. Hiermee maakt een moneymule zich vaak onbewust schuldig aan het witwassen van illegaal geld en blijft de crimineel anoniem. Lees meer over moneymules op de themapagina moneymules.


Uit de krant