Afbeelding

Compassieberen bij Reinier de Graaf Gasthuis krijgen 3D-broer

Regio 759 keer gelezen

Delft - In september verschijnt voor het Delftse Reinier de Graaf Gasthuis een metershoge beer gevuld met fleurige planten. De 'Compassiebeer' is een hart onder de riem voor zorgpersoneel én patiënten, vertelt initiatiefneemster Adriënne Rombout van Art Works Well. Het project wordt gesteund door verschillende ondernemingen in de regio, en krijgt financiële steun van het Rabobank Coöperatief Fonds.

Adriënne Rombout kwam in het begin van de coronacrisis op het idee een object te ontwerpen voor zorgpersoneel en patiënten. Onder meer door de 'berenjacht' en het feit dat veel plantenkwekers hun producten niet konden verkopen kwam ze op het idee van een beer van planten. Een dag later legde ze een grote beer neer in de hal van Erasmus MC in Rotterdam, de week daarna volgende beren bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht en De Bieslandhof in Delft.

Zorgpersoneel en bewoners van de zorginstellingen reageren zeer positief op de Compassieberen. Ze zijn voor veel medewerkers een rustig baken op drukke dagen. Rombout: "De familie van een dame met dementie in De Bieslandhof vertelde dat die dame alles vergeet, maar wel elke dag vertelt over de beer. En het is voor haar en andere bewoners ook een stimulans om te bewegen."

De drie 'platte' beren krijgen september een 3D-broer. Samen met onder meer technische bedrijven en een aantal architecten werkt ze aan een Compassiebeer van 4,5 meter hoog. Die wordt naar verwachting in september voor het Reinier de Graaf Gasthuis geplaatst. De beer wordt gevuld met duizenden planten en een waterinstallatie. Rombout verwacht dat de beer drie tot vijf jaar zal blijven staan.

Rombout: "Sinds de coronacrisis heeft iedereen veel waardering voor zorgpersoneel. Dat willen we voortzetten, zodat zorgpersoneel zich ook in de toekomst gesteund voelt. En natuurlijk ook dat patiënten in het ziekenhuis troost blijven voelen. Zo zorgt de coronacrisis voor verbinding. En voor die verbinding is de beer een mooi symbool.”

Tjerk-Martijn Mulder, directievoorzitter Rabobank Zuid-Holland Midden: “Zorgverleners leveren een enorme prestatie in deze tijden van corona, en dat verdient alle lof en waardering van de maatschappij. Het Rabobank Coöperatief Fonds is ingesteld om speciale initiatieven op het gebied van corona financieel te ondersteunen. We dragen dan ook graag bij aan de Compassiebeer.” Bij het Rabobank Coöperatief Fonds kunnen nog steeds aanvragen worden gedaan via www.rabobank.nl/zuid-hollandmidden.

Uit de krant